Hlavní obsah

Podmínky pro přijetí do EU budou přísnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Šéfové vlád na dvoudenním summitu Evropské unie, který v pátek skončil v Bruselu, přibrzdili další rozšiřování Unie. Dveře pro další uchazeče o členství v EU sice zůstávají pootevřeny, ale kandidáti budou muset striktně splnit požadavky EU. Proces dalšího rozšiřování Unie podle šéfů členských zemí také závisí na reformě evropských institucí.

Článek

Dosažení shody ohledně podmínek přijímání dalších členů do EU zabralo premiérům a ministrům zahraničí zhruba polovinu celého jednání. "Je důležité, aby kandidátské země splnily požadavky EU a také aby se Unie dále rozvíjela a byla schopna fungovat efektivně," zdůraznil priority dalšího rozšiřování finský premiér Matti Vanhanen, který summitu předsedal.

Spokojené může být Srbsko a další země západního Balkánu. Unie potvrdila, že dodrží dosavadní závazky. V případě Srbska je dokonce možné obnovení asociačních rozhovorů, které byly přerušeny letos v květnu.

Podle českého ministra zahraničí Alexandra Vondry by se přerušená jednání se Srbskem mohla obnovit začátkem roku po tamních volbách. Některé členské země se sice postavily proti dalšímu rozšiřování a odmítaly obnovení rozhovorů s Bělehradem, ale kvůli odporu středoevropských a pobaltských států neuspěly.

Osud euroústavy stále nejasný 

Na program jednání se po dlouhé odmlce dostala i evropská ústava. Velké členské státy často upozorňují, že další rozšiřování EU není možné, dokud se nepodaří reformovat evropské instituce. To měla přinést právě ústava. Po jejím odmítnutí Francouzi a Nizozemci v roce 2005 se její stoupenci domluvili na schůzce koncem ledna příštího roku v Madridu. Ti, kdo ústavu ratifikovali, mají právo, aby byli víc slyšet, uvedl lucemburský premiér Jean-Claude Juncker.

Německá kancléřka Angela Merkelová by chtěla dosáhnout řešení ústavního patu do konce roku 2008, například ve formě jiného textu, který by obsahoval některé reformy z původní euroústavy. Reformy by také mohly být zapracovány do nynější smlouvy z Nice z roku 2000, nebo do jakési "miniústavy", řekl ve čtvrtek po jednání český premiér Mirek Topolánek.

Anketa

Jste pro další rozšiřování EU?
Ano
27,5 %
Ne
72,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 837 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Turecko kritizuje EU, že je nespravedlivá

S tvrdou kritikou Evropské unie přišel v úterý turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Pondělní rozhodnutí ministrů zahraničí EU částečně pozastavit přístupové...

Začíná summit EU, bude bez velkých témat

Poté, co se Unie už dohodla na částečném zbrzdění přístupových rozhovorů s Tureckem kvůli jeho neochotě otevřít svá letiště a přístavy Kypru, je více...

Výběr článků

Načítám