Hlavní obsah

Summit EU-Rusko neodblokoval spor kolem Polska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HELSINKY

Páteční summit Evropské unie a Ruska v Helsinkách neodblokoval spor kolem Polska. Ruský prezident Vladimir Putin označil ruské embargo na dovoz polského masa do Ruska za oprávněné a dále platné, předseda Evropské komise José Barroso ale toto ruské opatření považuje za nepřiměřené a doufá v jeho brzké odvolání.

Článek

"Nikdo nepochybuje o kvalitě polského masa, ale podle zjištění ruských úřadů se z Polska začalo jako polské dovážet do Ruska i maso z některých asijských a dalších třetích zemí, ze kterých odmítají brát maso i státy EU," vysvětlil Putin na závěrečné tiskové konferenci. Jedná se podle něj o technický problém, který si žádá jednání odborníků.

Barroso připustil, že unijní experti objevili při kontrole polských exportů masa určité nesrovnalosti, které však byly malé a rozhodně podle komise nebyly dostatečným důvodem k podobnému tvrdému ruskému kroku. Jako Putin označil problém za technický a na základě průběhu summitu ujistil, že tato otázka nenarušuje celkové vztahy Ruska a EU.

Hlavním bodem pravidelného summitu EU-Rusko měl být začátek jednání o nové dohodě o strategické spolupráci. Ve smlouvě se kromě jiného má naplnit požadavek unie na záruky ohledně energetických dodávek z Ruska. Dohodu však zatím vetuje Polsko, které svůj souhlas podmiňuje zrušením ruského zákazu vývozu polského masa do Ruska.

Podle agentury Reuters se země EU zlobí hlavně na Polsko. To se stalo prvním novým členem, který použil své veto k zablokování jednání EU s nějakou třetí zemí, a mnohé vlády EU polská taktika rozhořčila, uvedla britská agentura s odvoláním na diplomatické zdroje v Bruselu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám