Hlavní obsah

Na Slovensku zadrželi dva Čečence podezřelé z terorismu

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRATISLAVA

Na Slovensku zadrželi dva Čečence, kteří měli v roce 2001 spáchat atentát v hlavním městě Čečenska Grozném. Při atentátu měli zahynout dva ruští důstojníci. Jak informuje deník Nový čas na oba byl vydán mezinárodní zatykač, Rusko už požádalo o jejich vydání a hrozí jim trest smrti.

Článek

Anzor Šadidovič Čentiev (23) a Ali Nurdinovič Ibragimov (29) se na Slovensko dostali, když ilegálně překročili ukrajinsko - slovenskou hranice. Ibragimova zadržela slovenská policie v dubnu.

Čentiev požádal na Slovensku o azyl a byl umístěn v táboře pro uprchlíky u města Medveďov. "Bojoval jsem za nezávislost Čečenské republiky. Nechci dál žít v zemi, kde lidé žijí ve strachu," uvedl Čentiev ve své žádosti o azyl. Později ho soud ve městě Trnava rovněž vzal do vazby.

Ruské straně údajně moc záleží na tom, aby oba Čečeni byli vydání do Ruska. Ruská strana údajně ujistila Slovensko, že pokud by Čečenci dostali trest smrti, nebude vykonán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám