Hlavní obsah

MI5 prý vyšetřuje na 30 plánovaných útoků na Británii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britská bezpečnostní služba MI5 sleduje v rámci boje proti terorismu více než 1600 místních muslimů a dalších podezřelých z asi 200 různých skupin. Od loňska se jí podařilo zmařit pět plánovaných útoků na britské cíle či občany a v současnosti ví o třicítce dalších připravovaných teroristických spiknutích. Uvedla to ředitelka služby Eliza Manninghamová-Bullerová.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Šéfka kontrarozvědky prohlásila, že agenti vědí o četných spiknutích, jejichž cílem je zabíjet lidi a zasáhnout britskou ekonomiku. "Co míním tím četný? Pět? Deset?... Ne, téměř 30, o nichž v současnosti víme. Tato spiknutí často mají napojení na (teroristickou síť) al-Kajdá v Pákistánu. Většinu podezřelých tvoří britští muslimové," uvedla ředitelka, která v čele služby stojí od roku 2002.

Británie je vystavena trvalé a sílící teroristické hrozbě, která prý potrvá zhruba jednu generaci.

"Stále více lidí přechází od pouhé sympatie k aktivnímu terorismu, protože jsou radikalizováni a přesvědčováni přáteli, svými rodinami, ve výcvikových táborech tady a v zahraničí," tvrdí Manninghamová-Bullerová. S odvoláním na získaná videa islámských radikálů poznamenala, že motivem místních teroristů je i jejich přesvědčení, že britská zahraniční politika je protiislámská, zvlášť v Iráku a Afghánistánu.

Varovala před možnými sebevražednými útoky, které by mohly být ničivější než ty uskutečněné britskými muslimy v červenci 2005 v londýnském metru, při kterých ve městě přišlo o život přes 50 lidí a dalších asi 700 bylo zraněno. Nyní jako loni hrozí podomácku vyrobené nálože, ale v budoucnosti by se mohlo jednat o bomby s chemickým, bakteriologickým a radioaktivním materiálem. Použita by jednou mohla být podle šéfky MI5 i jaderná technologie.

MI5 má téměř 3 000 lidí

Manninghamová-Bullerová, která vystupuje na veřejnosti jen zřídka, ve čtvrtečním projevu pro skupinku pozvaných za přítomnosti médií závěrem ujistila, že zmíněním hrozeb nechce vyvolávat strach či paniku, ale jen pravdivě vylíčit skutečnost. MI5 zvýšila počet svých zaměstnanců od atentátů z 11. září 2001 v USA o 50 procent na současných zhruba 2800. Podle bezpečnostního experta Patricka Mercera by však potřebovala ještě více agentů a specialistů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám