Hlavní obsah

Letadlo vrátil do Londýna bezprizorní mobil na palubě

ČTK, BBC, Novinky, SABC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Velká Británie snížila od pondělí stupeň nebezpečí teroristického útoku. Podle ministerstva vnitra je nebezpečí útoku stále "vysoké", ale není už "okamžité". Stupeň nebezpečí snížily i USA. V neděli, kdy panoval ještě kritický stupeň ohrožení, se letadlo British Airways vrátilo do Londýna, protože na palubě byl mobilní telefon.

Článek

V neděli se vrátil z bezpečnostních důvodů na londýnské letiště stroj British Airways, protože se na jeho palubě nacházel mobilní telefon, ke kterému se nehlásil žádný z 217 cestujících. Kapitán stroje se rozhodl vrátit. Bezpečnostní technici ale zjistili, že mobil nepředstavoval žádnou hrozbu.

"Když stroj odstartoval, začal mobil zvonit," uvedl jeden z cestujících pro BBC. "Hodinu a půl poté, po diskusi s řídícím střediskem kapitán rozhodl, že je potřeba se vrátit zpátky. Vypustil palivo a teď jsme zpátky v Londýně," dodal cestující.

Na všech letech z Velké Británie bylo zakázáno si brát na palubu jakákoli příruční zavazadla, což už od pondělí neplatí. Letecká společnost Brtish Airways však vyzývá pasažéry, aby si na londýnských letištích na palubu příruční zavazadla nebrali. Zejména elektronická zařízení jako mobilní telefony, notebooky a fotoaparáty představují nebezpečí, protože by mohla být použita k odpálení náloží, a to i na dálku.

Nebezpečí útoku je stále vysoké

Podle britského ministra vnitra Johna Reida je nebezpečí útoku stále vysoké: "Změna stupně nebezpečí neznamená, že by nebezpečí vymizelo. Stále panuje vážné nebezpečí útoku. Vyzývám veřejnost, aby zůstala ostražitá."

Do neděle platil nejvyšší, kritický stupeň z pětibodové stupnice bezpečnostních opatření, který byl vyhlášen před zatčením 24 osob podezřelých z přípravy atentátů na deset letadel na trasách mezi Británií a Spojenými státy. [celá zpráva] Čtvrtý, takzvaný závažný stupeň opatření byl v platnosti zhruba rok od loňských atentátů v městské dopravě v Londýně, které si vyžádaly téměř šest desítek obětí na životech a 700 zraněných.

Také v USA následně snížili na letech z Británie stupeň hrozby z červeného na oranžový.

Reklama

Související témata:

Související články

Británie má nejvyšší stupeň ohrožení

Na britských letištích včetně největšího letiště Heathrow ve čtvrtek večer přetrvávají nejpřísnější možná bezpečnostní opatření poté, co britská policie...

Výběr článků

Načítám