Hlavní obsah

Zbrojní expert USA: tajné irácké zbraně má Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Část tajného iráckého zbrojního arzenálu se před zahájením invaze Spojených států do Iráku přestěhovala do Sýrie. V rozhovoru pro nedělní vydání britského týdeníku Sunday Telegraph to prohlásil zbrojní expert z USA David Kay.

Foto: Jana Bečková

Nádraží v Žitavě

Článek

Kay v pátek opustil vedení amerického týmu expertů pátrajících v Iráku po zbraních hromadného ničení. Při té příležitosti prohlásil, že nevěří v existenci zásob chemických či biologických zbraní v Iráku.

Nedá se prý ani očekávat, že se někdy vůbec najdou. Kay tak přímo zpochybnil hlavní důvod invaze Bushovy vlády do Iráku.

Sýrie vše popřela

Podle Kaye Irák v 90. letech nevyráběl zbraně hromadného ničení ve velkém rozsahu. S červnovým předáním vlády do rukou domácích politiků se šance na nalezení zbraní prý ještě výrazněji snižují.

Americký expert zároveň potvrdil, že existují důkazy o tom, že vojenský materiál jako komponenty zbraní hromadného ničení převezli Iráčané do Sýrie již před válkou.

Podle výpovědí vyslýchaných vysoce postavených činitelů svrženého režimu Saddáma Husajna se před konfliktem odvezlo malé množství materiálu. Otázkou nyní zůstává, o jaký materiál šlo a co se s ním stalo.

Tento názor prý potvrzují rovněž výpovědi vyslýchaných vysoce postavených činitelů svrženého režimu Saddáma Husajna.

Vznesená obvinění Sýrie záhy odsoudila. Tamní ministr informací Ahmad Hasan je označil za "lživá a nepodložená". "Účelem je zakrýt neúspěch (USA) při hledání zbraní hromadného ničení v Iráku, které byly záminkou pro rozpoutání války," prohlásil ministr.

Tajné služby chybovaly

Kayovy výroky uvítali především opoziční demokraté jako jeden z dalších důkazů, že Bushova vláda na základě závěrů tajné služby zveličovala nebezpečí, které měl Irák představovat.

"Kayovo překvapující prohlášení nemůže být ignorováno. Je stále jasnější, že došlo k obrovské chybě tajných služeb," reagovala republikánská členka kongresu Jane Harmanová.

Kayovi dává za pravdu rovněž bývalý britský ministr zahraničí Robin Cook, který loni v březnu odstoupil z Blairova kabinetu, aby tak protestoval proti válce v Iráku.

"Začíná být opravdu nedůstojné, když premiér nadále trvá na tom, že měl celou dobu pravdu, když každý nyní vidí, že ji neměl," uvedl Cook na adresu britského ministerského předsedy Tonyho Blaira, který ještě v pátek vyjádřil přesvědčení, že v Iráku budou zbraně hromadného ničení nalezeny.

MAAE: Říkali jsme to

Kayovy závěry nepřekvapily ředitele Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Muhammada Baradeje.

"Nejsem tím překvapen," řekl během Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. "Již před válkou jsme říkali, že neexistují důkazy (o zásobách chemických a biologických zbraní), tak to opravdu není překvapení," dodal Baradeje.

Rovněž americký ministr zahraničí Colin Powell v sobotu připustil, že Saddám Husajn možná žádné zakázané zbraně neměl.

Reklama

Související témata:

Související články

Bush se nevzdává: Irácké zbraně najdeme

Prezident Bush na setkání s americkými vojáky v táboře As-Sajlíja v katarském Dauhá slíbil, že "odhalí pravdu" v otázce iráckých zbraní hromadného ničení,...

Výběr článků

Načítám