Hlavní obsah

Blix: Saddám zřejmě neměl zbraně hromadného ničení

DPA, Vladimír Plesník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Ujišťování iráckého vedení z loňského prosince, že nemá k dispozici žádné zbraně hromadného ničení, se podle mínění bývalého šéfa zbrojních inspektorů OSN Hanse Blixe zakládalo na pravdě.

Foto: Petr Kuba

Diskuze studentů EDUCAnet se Šimonem Hellerem

Článek

"Fakta v irácké zprávě o 12 tisících stranách mohla být naprosto přesná," řekl v úterý Blix televizi CNN. "Když se ohlížím zpátky, docházím k závěru, že irácká vláda tehdy mluvila pravdu, když tvrdila, že všechny chemické, biologické a jaderní zbraně ve svém vlastnictví po roce 1991 zničila".

Obvinění jako důvod války

USA a Velká Británie však zprávu jednoznačně označily za falešnou a nekompletní a odmítly ji s tím, že Irák nedostál svým závazkům vůči OSN. Obvinění, že Saddám Husajn vlastní zbraně hromadného ničení, pak posloužilo letos v březnu jako důvod útoku na Irák.

Švédský diplomat na odpočinku připomněl, že jeho inspektoři pracovali v Iráku tři a půl měsíce na přelomu let 2002 a 2003 a "hmatatelný důkaz" po ABC zbraních nenašli. Kromě toho američtí a britští experti se při pátrání po zbraních pohybovali po Iráku několik měsíců a měli možnost hovořit se členy bývalého iráckého režimu.

"Nemohu si odpustit poznámku, že některé věci, které, jak se čekalo, že najdeme, nebyly nakonec zbraně hromadného ničení," řekl Blix.

Reklama

Výběr článků

Načítám