Hlavní obsah

Zatčeni čtyři podezřelí z útoku v Nadžafu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NADŽAF

Tisíce rozzlobených demonstrantů se dnes shromáždily před nejvýznamnější iráckou šíitskou svatyní v Nadžafu, kde v pátek při pumovém útoku přišlo o život až 124 lidí, včetně vůdce někdejší irácké šíitské exilové opozice ajatolláha Muhammada Bakra Hakíma. Místní policie v Nadžafu v souvislosti s útokem zatkla čtyři podezřelé, dva Iráčany a dva Saúdské Araby, kteří jsou údajně napojeni na teroristickou organizaci al-Kajdá.

Foto: Jitka Chromá

Divadlo Kvelb navzdory deštivému počasí dokázalo vyloudit úsměvy na tvářích všem, kteří přišli na mikulovské Náměstí na vánoční jarmark

Článek

Agentura AFP píše, že podezřelí jsou arabského původu, ale nikoli Iráčané. Tři další muži jsou prý stále na útěku.

Demonstranti, kteří se dnes do Nadžafu sjeli na smuteční obřad, vyzývali k pomstě Hakímovy smrti a spílali střídavě Spojeným státům, bývalému Saddámovu režimu i Izraeli. "Z útoku viní stoupence Saddáma Husajna, ale také docela vehementně začínají obviňovat Spojené státy za to, že jim nezaručují lepší bezpečnost," informovala dopisovatelka britské BBC.

Nemocnice jsou přeplněné a nemají dostatek krve

Také centrum Basry bylo svědkem asi pětitisícového pochodu šíitů, v Bagdádu uctilo Hakímovu památku na 2000 manifestantů. Údaje o počtu obětí pátečního výbuchu se rozcházejí, agentury zatím hovoří o více než 80 zabitých. Televize CNN však s odvoláním na irácké nemocniční zdroje uvedla, že počet mrtvých vzrostl na 124 a bude s největší pravděpodobností ještě stoupat. Zraněno bylo nejméně 140 osob, televize al-Džazíra a al-Arábija však hovořily až o 229 zraněných.

Nemocnice v blízkosti mešity imáma Alího jsou přeplněné, operuje se i na chodbách, nedostává se krve, hlásí reportéři televize CNN. Útok mnozí považují za přímý atentát na Hakíma, který byl důležitou stabilizující silou v Iráku a často mimo jiné vyzýval Iráčany k trpělivosti se Spojenými státy.

Duchovní bude pohřben v úterý v Nadžafu

Tělo šíitského duchovního bude po dnešním smutečním obřadu převezeno v neděli do Bagdádu a v pondělí do Karbaly. V úterý má být v Nadžafu ajatolláh pohřben, sdělil dnes agentuře AFP Hakímův synovec. Mezi oběťmi bylo podle televize CNN také množství íránských poutníků. Do Nadžafu tak nyní kromě desetitisíců Iráčanů míří také věřící ze sousedního Íránu.

Výbuch ve svatyni je už třetím velkým pumovým útokem na cíle v Iráku tento měsíc. Došlo k němu týden po atentátu na sídlo OSN v Bagdádu, kde zemřelo nejméně 23 lidí a desítky dalších byly zraněny.

Reklama

Výběr článků

Načítám