Hlavní obsah

Záplavy si v Německu vyžádaly pět lidských životů

– HAMBURK/KODAŇ
DPA, Jan Horák, Jan Kovařík

Při záplavách v sousedním Německu přišlo o život pět lidí. Zatímco se odpoledne povodňová situace ve většině oblastí Německa uklidnila a hladiny velkých řek již nestoupají, obavy panují v bádenském Wertheimu, v saských Drážďanech a v Halle nad Saalou (Sasko-Anhaltsko).

Foto: Jan Knor

Dvě Máří Magdaleny - ta vpravo ze 16. století, vlevo z 19. století.

Článek

Kritická situace je zejména ve Wertheimu na soutoku Mohanu a Tauberu, kde v pondělí voda nadále stoupala o dva až tři centimetry za hodinu.

Nejistota panovala také celý den v Dráždanech, kde sledovali každou zprávu o stavu Labe na českém území. V Halle, kam by měla večer nebo v noci dorazit záplavová vlna, počítají úřady s tím, že ohrožení potrvá až do čtvrtka.

V napůl evakuovaném durynském Leubingenu začala voda opadávat, ale radnice ještě nevidí konec kritické situace, a proto byly prodlouženy školní prázdniny nejméně do středy. Na všech místech jsou kromě tisíců lidí nasazeny také těžké mechanismy a vrtulníky, z nichž byly na ohrožená místa hrází shazovány pytle s pískem.

Povinné pojištění proti povodni?

Boj s živlem sleduje celé Německo, jehož jménem záchranářům poděkoval kancléř Gerhard Schröder. Mluvčí ministerstva životního prostředí přiznal, že zatím ještě nezačala plně působit opatření přijatá po katastrofálních srpnových záplavách, ale zároveň připomněl, že ochrana před povodněmi je záležitostí jednotlivých spolkových zemí. Bavorský premiér Edmund Stoiber žádal zavedení povinného pojištění pro případ povodňových škod, podle poslance CDU Albrechta Feibela by měla vláda zřídit zvláštní fond pro oběti povodní.

Na severu Německa musejí řidiči počítat s obtížemi na dálnicích kvůli náledí a sněhovým závějím. Zejména je postiženo Meklenbursko a Severní Pomořansko, kde přinesla sněhové přívaly tlaková níže "Dino". Napadlo sice jen pět centimetrů nového sněhu, ale vítr z něj místy navál až půlmetrové závěje. Náledí trápilo řidiče také v oblasti Hannoveru v Dolním Sasku. Podle policie se však řidiči v uplynulých dnech již naučili přizpůsobovat svůj styl jízdy, a tak k vážným nehodám nedocházelo.

Dánská doprava kvůli sněhu zkolabovala

Silné sněžení v noci na dnešek vyvolalo dopravní kalamitu i v Dánsku. Policie vyzývala rozhlasem řidiče, aby raději nevyjížděli. Na kodaňském letišti Kastrup musela být odřeknuta řada startů i přistání letadel, protož byla k dispozici jen jedna dráha. Vlna mrazů ovládá také Indii. Počet obětí mrazů tam dosáhl 160. Nejvíce postižený je chudý stát Bihár na východě Indie, kde sice nevládne mráz, ale při teplotě kolem deseti stupňů je vysoká vlhkost vzduchu, což přispívá k šíření infekcí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám