Hlavní obsah

Záhada masivní exploze v Kaspickém moři trvá. Podle Baku to byla bahenní sopka

Novinky, bož

Podle ázerbájdžánských úřadů v Kaspickém moři nedaleko ropné plošiny v neděli večer vybuchla bahenní sopka. Zpočátku se ale spekulovalo také o výbuchu na samotné ropné plošině, případně o explozi tankeru. Tyto verze Baku odmítá, informace jsou však i více než 15 hodin po incidentu velmi kusé.

Foto: Profimedia.cz

Vláda trvá na tom, že šlo o erupci bahenní sopky.

Článek

V neděli došlo ve 21:30 místního času (19:30 SELČ) v Kaspickém moři jižně od Baku k velké explozi a požáru. Plameny šlehaly vysoko do nebe a byly pozorovatelné v širokém okolí.

Místní média původně uváděla, že k výbuchu došlo na ropné plošině. Některá turecká média pak hovořila o možné explozi tankeru.

Vláda trvá na tom, že šlo o erupci bahenní sopky. Ale bližší detaily stále nezveřejnila. Z místa nejsou hlášeni žádní zranění.

Bahenní sopky
Jedná se o místa na zemském povrchu, kde plyny nebo vodní páry v jílovité bahnité půdě vytváří místy plochý kužel připomínající sopku. Vyskytují se často v tektonicky aktivních oblastech poblíž ložisek ropy a zemního plynu. Největší z nich jsou právě v Ázerbájdžánu, kde mohou chrlit i sopečné plyny, oheň a bahno. V Česku se jich nachází zhruba dvě stovky. Národní přírodní rezervace Soos u Chebu je největším místem výskytu ve střední Evropě.
Zdroj: Wikipedie

U ropné plošiny v Kaspickém moři došlo k obřímu výbuchu

Zahraniční

Ázerbájdžánská státní ropná společnost SOCAR ještě v neděli ujistila, že plošiny, v jejichž blízkosti došlo k výbuchu, jsou v bezpečí. Dodávky ropy a zemního plynu tak incident tak podle SOCAR neohrozil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám