Hlavní obsah

U ropné plošiny v Kaspickém moři došlo k obřímu výbuchu

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V blízkosti ropné plošiny u pobřeží Ázerbájdžánu byl nahlášen velký výbuch, informovala nizozemská agentura BNO. Příčina zatím není jasná. Státní ropná společnost SOCAR původně uvedla, že výbuch způsobila bahenní sopka, příspěvek ale zanedlouho smazala. O variantě se sopkou mluví i ázerbájdžánské ministerstvo ekologie a přírodních zdrojů.

Foto: Profimedia.cz

Exploze v Kaspickém moři

Článek

K incidentu došlo ve 21:30 místního času (19:30 SELČ) v neděli. V Kaspickém moři jižně od Baku byla zpozorována velká exploze a požár. Plameny sahaly vysoko do nebe.

Místní média původně uváděla, že k výbuchu došlo na ropné plošině. Některá turecká média přidávají další verzi – a to, že možná vybuchl tanker.

To ale popřela státní ropná společnost SOCAR, která uvedla, že k žádné havárii nedošlo. Podle jejich verze byl skutečným důvodem výbuch bahenní sopky. Své prohlášení ale zanedlouho z internetu smazala.

„Na našich mořských plošinách nedošlo k žádné havárii, všechny nadále fungují,” uvedl Ibragim Achmedov ze SOCAR. „Prvotní podezření ohledně výbuchu směrem k Aljatu se týká erupce bahenní sopky,” dodal.

Nic zvláštního se nestalo, hlásí ministerstvo

Tři hodiny po výbuchu se k situaci vyjádřilo ázerbájdžánské ministerstvo pro mimořádné situace. Podle něj nebyla hlášena žádná tísňová hlášení v okolí ropné infrastruktury na moři ani v průmyslových zařízeních. Bylo zahájeno vyšetřování ve spolupráci s odborníky z příslušných agentur.

Snímky z meterologického satelitu Meteosat 8 ukazují ohnisko uprostřed Kaspického moře.

Reklama

Výběr článků

Načítám