Hlavní obsah

UEFA pro zápas Česko-Dánsko zakázala reklamy v barvách LGBT

– Petrohrad
Novinky, drk

Fotbalová asociace UEFA zakázala pro sobotní čtvrtfinálový zápas mistrovství Evropy mezi Českem a Dánskem zobrazovat na stadionu reklamy v barvách duhy. Ta má symbolizovat podporu sexuálním menšinám. Utkání se koná v ázerbájdžánském Baku. Podle organizátorů musí sponzoři respektovat tamní legislativu.

Foto: Profimedia.cz

Duhová reklama Volkswagenu

Článek

Zákaz už platil pro páteční zápas Španělsko-Švýcarsko, který se pro změnu hrál v ruském Petrohradě.

„Nehoráznost a drzost UEFA nezná meze,” reagovala německá asociace gayů a leseb (LSVD). Už minulý týden totiž fotbaloví funkcionáři odmítli Mnichovu povolit rozsvítit svůj stadion v barvách duhy při utkání domácího Německa s Maďary. Bavorská metropole tím chtěla dát najevo podporu maďarským sexuálním menšinám v době, kdy tamní parlament schválil kontroverzní zákon zakazující mj. zobrazovat homosexuální tematiku na školách.

Předseda asociace Alfonso Pantisano dodal, že rozhodnutí UEFA je zradou nejen členům sexuálních menšin v Rusku a Ázerbájdžánu, ale i všude jinde v Evropě.

Když nesmí Mnichov, tak budou svítit ostatní. Německo se navzdory UEFA zastane homosexuálů

Zahraniční

Evropská fotbalová asociace opakovaně argumentuje tím, že musí zůstat politicky neutrální a reklamy v barvách duhy jsou dle interpretace organizátorů v rozporu s ázerbájdžánskou legislativou.

Jeden z hlavních sponzorů šampionátu je německá automobilka Volkswagen. V průběhu dosavadních zápasů bylo možné vidět jejich reklamy v barvách duhy běžet na spodní liště stadionu u hřiště.

Orbán: Nebudou nám jiní říkat, jak máme v Maďarsku žít

Zahraniční

Automobilka uvedla, že ji rozhodnutí mrzí, protože chtěla duhou dát najevo „další jasný signál podporující rozmanitost”.

Otázka práv sexuálních menšin a skupin LGBT se na současném šampionátu řeší poměrně dost. Důvodů je několik, ale hlavním z nich je skutečnost, že v průběhu turnaje maďarský parlament schválil zákon o pedofilii, jehož součástí je mj. zákaz ukazovat obsah s homosexuální tematikou ve školách a v médiích.

Reklama

Výběr článků

Načítám