Hlavní obsah

Záchranáři v Rusku vyprostili z dolu 12 horníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Dvanáct ze třinácti horníků uvězněných od minulého čtvrtku v dole Zapadnaja se ve středu podařilo vyprostit. Jedenáct mužů utrpělo lehká poranění, dvanáctý pod zemí zemřel. Třináctý muž se stále pohřešuje. Krátce po úspěšném vyproštění horníků vybuchl plyn v dole Centralnaja na Dálném východě. Podle prvních informací pět horníků zahynulo a tři byli vážně zraněni.

Foto: Jan Vodrážka

Zemědělská výstava na Hadačce 28.6.2012

Článek

Záchranáři operující v dole Zapadnaja objevili horníky v šachtě, kam se ukryli před pomalu stoupající vodou, která důl zaplavila minulý čtvrtek. Ke skupince mužů záchranáře dovedly vzkazy vyškrábané ve stěnách šachty.

V úterý ráno pátrací týmy oznámily, že prokopaly pomocný tunel až do vzdálenosti třech metrů od štoly, v níž se zasypaní havíři nacházeli. Ukázalo se, že šachtu zatím nezatopila voda a je tam vzduch. Uvěznění muži na sebe upozornili klepáním na stěnu. Po vyproštění museli ještě podstoupit tříkilometrovou cestu k výtahu, který je po dlouhých dnech vyzvedl zpět na zemský povrch.

Mezi uvězněnými i ředitel

Horníci na šachtě Zapadnaja v jihoruském Novošachtinsku se ocitli v nouzi poté, co voda pronikající z podzemního jezera vyřadila ve čtvrtek z provozu elektrickou síť a tak ochromila výtahy, kterými by se lidé mohli dostat do bezpečí.

Záchranáři postupně dopravili na povrch 33 ze 46 havířů uvězněných v hloubce 800 metrů pod povrchem. V posledních dnech pak prorazili ve skále a uhlí tunel dlouhý 57 metrů v zoufalém závodě s časem a pomalu stoupající vodou, která do dolu nadále proniká z podzemního jezera.

Mezi zachráněnými muži je také ředitel dolu se svým zástupcem, kteří byli v době závalu na prohlídce průsaku vody.

Další neštěstí na východě

Krátce po úspěšné záchraně horníků na šachtě Zapadnaja přinesla agentura RIA-Novosti zprávu o další tragédii v dole. Silný výbuch se ozval v dole Centralnaja ve městě Partyzansk na ruském Dálném východě. Podle prvních informací pět horníků zahynulo a tři byli vážně zraněni. Desítky horníků se podařilo z dolu vyprostit živé, uvedla agentura AFP s odvoláním na mluvčího záchranářů.

Ve chvíli výbuchu, jehož příčina zatím není známá, bylo pod zemí 74 horníků. Patnácti z nich se podařilo dostat na povrch vlastními silami, záchranáři poté vytáhli pět desítek dalších a pět mrtvých těl. Zranění utrpěli těžké popáleniny a byli ihned hospitalizováni. Podle prvních informací se zdá, že výbuch způsobil únik metanu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám