Hlavní obsah

Zavalení horníci v Rusku mají stále naději na záchranu

MOSKVA

Záchranné týmy v uhelném dole Zapadnaja v jihoruském Novošachtinsku se blíží k zasypaným horníkům. Ráno podle agentury DPA oznámily, že prokopaly pomocný tunel až do vzdálenosti třech metrů od štoly, v níž se údajně nachází 13 zasypaných havířů. Ukázalo se, že šachtu zatím nezatopila voda a je tam vzduch.

Článek

Prozatím však není jasné, zda 13 horníků, kteří jsou od čtvrtka uvězněni v hloubce 700 metrů, stále ještě žije. Místní představitelé jsou ovšem skeptičtí. Uvedli, že nejsou žádné signály, že by skupina pohřešovaných horníků byla naživu. 

Až k místu, kde by se mohli horníci ukrývat, proto chtějí záchranáři nejprve provrtat menší otvor, aby zjistili, kolik tam je kyslíku. Záchranáři jsou ale v časové tísni i proto, že do štol stále proniká voda.

Horníci na šachtě Zapadnaja se dostali do problémů, když voda pronikající z podzemního jezera vyřadila ve čtvrtek z provozu elektrickou síť a ochromila výtahy, kterými by se lidé mohli dostat do bezpečí. Záchranáři přesto v sobotu dopravili na povrch 33 ze 46 havířů. Poté se snažili tunami zeminy, kamení a betonových kvádrů utěsnit místo, kudy do šachty proniká voda.

Reklama

Související témata:

Související články

Zavalení ruští horníci se neozývají

Na záchranu 46 horníků uvězněných v dole Zapadnaja Kapitalnaja ve městě Šachty v jihoruské Rostovské oblasti začali horníci ze sousedních dolů razit spojovací...

Výběr článků

Načítám