Hlavní obsah

Záchranáři vytáhli 33 horníků z ruského dolu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Prozatím 33 ze 46 ruských havířů, kteří jsou od čtvrtečního odpoledne uvězněni kvůli prosakující vodě v dole na jihu Ruska, bylo vytaženo na povrch. Osud 13 havířů je zatím stále nejasný, pátrají po nich dva záchranářské týmy. Vytažení horníci jsou okamžitě převáženi k vyšetření do místní nemocnice.

Foto: Jitka Sobotková
Článek

Zdravotní stav některých z nich je podle záchranářů vážný. Na dole se shromáždily desítky rodinných příslušníků postižených havířů, jejich přátelé i kolegové. Pokaždé, když se objeví na povrchu nová skupinka zachráněných horníků, shromáždění je vítají vřelým potleskem.

"Přijali jsme všechna nezbytná opatření, abychom je dostali ven. Uděláme to po malých skupinkách dvou až třech lidí," prohlásil mluvčí. Podle jeho slov je ve špatném zdravotním stavu jen jeden z horníků, ostatní se cítí dobře.

Neštěstí se odehrálo ve čtvrtek odpoledne na dole Zapadnaja ve městě Šachty v jihoruské Rostovské oblasti, ležící asi 1000 kilometrů jižně od Moskvy. Veškeré elektrické systémy dolu, včetně plošiny, která havíře dopravuje z hlubin země, byly přerušeny, a horníci uvízli v hloubce 800 metrů.

Podle odpovědných činitelů se do dolu dostala voda z podzemního jezera, které je v hloubce 300 metrů pod zemí. Horníci uvěznění ještě o 500 metrů níž ale podle záchranářů mají naději přežít, pokud se jim podařilo dostat na dvě vyvýšené galerie nebo do míst, kde se vytvořily dostatečně velké vzduchové kapsy.

Důl se stále zaplavuje

V pátek se záchranným četám podařilo zaměřit místo, kde jsou horníci uvězněni, a začaly razit přístupový tunel. Místo neštěstí se navíc nadále zaplavuje, uvedl v pátek pro televizi NTV náměstek gubernátora Rostovské oblasti Sergej Nazarov.

Důlní neštěstí nejsou v ruském uhelném průmyslu ničím výjimečným. Podle nezávislého odborového svazu horníků zahynulo loni při práci 68 havířů; v roce 2001 jich přišlo o život 98.

Reklama

Související témata:

Související články

Zavalení ruští horníci se neozývají

Na záchranu 46 horníků uvězněných v dole Zapadnaja Kapitalnaja ve městě Šachty v jihoruské Rostovské oblasti začali horníci ze sousedních dolů razit spojovací...

Výběr článků

Načítám