Hlavní obsah

Z bruselského letiště vzlétlo po teroristických útocích první letadlo

Z bruselského letiště Zaventem vzlétlo prvé letadlo s cestujícími od teroristických útoků z 22. března, který si na letišti vyžádal 16 životů, informoval server BBC. Ve 13:40 odstartovalo letadlo do portugalského Fara, během dne mají následovat ještě dva lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z bruselského letiště vzlétlo první letadloVideo: AP

 
Článek

Odlet do Faro na jihu Portugalska provázel potlesk padesátky zaměstnanců letiště a leteckých společností, kteří o chvilku dříve minutou ticha uctili památku obětí.

Během dne mají následovat ještě dva lety, do Atén a Turína. Částečné obnovení provozu provázejí podle tiskových agentur přísná bezpečnostní opatření a nové kontroly při odbavování cestujících.

Tři dnešní lety označil šéf letiště Arnaud Feist za "signál naděje" po "nejtemnějších dnech v historii letectví v Belgii".

Ale potrvá ještě dlouhé měsíce, než se letiště bude moci vrátit k plnému provozu.

Letiště Zaventem obvykle obslouží 600 letů denně, připomněla agentura AP a dodala, že v únoru letiště odbavilo 1,5 miliónu cestujících.

Plná kapacita až koncem roku

Letiště bylo uzavřeno pro osobní lety od 22. března, kdy dvojice sebevražedných atentátníků zdevastovala odletovou halu. O hodinu později se třetí sebevrah odpálil v bruselském metru. Útoky si vyžádaly více než tři desítky mrtvých a přes tři stovky zraněných. Podnikla je stejná teroristická skupina napojená na Islámský stát, která o čtyři měsíce dříve udeřila v Paříži.

Od pondělka se má provoz postupně rozšiřovat, s obnovením letů nejen Brussels Airlines, ale i dalších leteckých společností a do vzdálenějších destinací. K odletům přibudou přílety. Podle médií ale letiště v nejlepším případě dosáhne 40 procent své obvyklé kapacity a k plnému výkonu se vrátí až na konci roku.

Odbavuje se za nových bezpečnostních opatření, která byla pod hrozbou stávky dohodnuta během naléhavého jednání vlády s policejními odbory. Do dočasné odbavovací haly budou smět vstoupit jen lidé s letenkami a osobními doklady a jejich zavazadla budou ještě před vstupem kontrolována. Letiště není dostupné hromadnou dopravou, jen osobními auty a taxíky.

Uzavření letiště pro osobní lety - nákladní doprava byla po atentátech rychle obnovena - těžce dolehlo na turistické odvětví. Míra obsazenosti bruselských hotelů během posledních 12 dnů klesla na polovinu. Brussels Airlines tratí každý den pět miliónů eur (asi 135 miliónů Kč).

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám