Hlavní obsah

Vytížení lůžek? V Polsku ho kontroluje armáda

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Navzdory upozorňování zdravotníků, ale i ombudsmana Adama Bodnara polská vláda opakuje, že lůžek pro pacienty s koronavirem vyžadujících okamžitou péči je dostatek – to jen lékaři prý zatajují skutečný stav věcí. Rozhodla se tudíž vyslat do zdravotnických zařízení příslušníky armády, aby zjistili, jak se věci doopravdy mají.

Foto: Czarek Sokolowski, ČTK/AP

Zdravotník převáží nosítka v nemocnici ve Varšavě.

Článek

„Nic netajíme. Jediné lůžko, které nevracíme ihned do oběhu, bývá to, na němž právě zemřel pacient, a je třeba ho vydezinfikovat,“ sděluje stanovisko ředitelů 140 polských nemocnic.

Rekord: pozitivní každý druhý test

„Právě naopak. Společně se zdravotníky v posledních dnech hledáme nová lůžka, kam uložit nemocné. Těžko si představit, jak při takovém projevu nedůvěry řídit nemocnice, v nichž se personál už v nejednom případě dostal za hranici fyzické i psychické výdrže,“ sdělil portálu onet.pl Milosz Parcewski, šéf štětínské nemocnice.

Bavorsko nabídlo sto lůžek pro české covidové pacienty

Domácí

„Polsko má podle oficiálních statistik z uskutečněných testů nejvyšší procento infikovaných v Evropské unii. Problém však tkví v tom, že tyto údaje jsou neúplné, protože počet testovaných zůstává dlouhodobě nejnižší v Unii,“ napsal list Gazeta Wyborcza.

Podle ministerstva zdravotnictví v neděli v Polsku provedli 43,4 tisíce testů, přičemž 21,7 tisíce, tedy každý druhý, dopadlo s pozitivním výsledkem.

Náhradní covidová lůžka chystají i v lázních

Koronavirus

Průměr pozitivně testovaných za uplynulých sedm dní dosáhl 38 procent, zatímco o týden dříve činil 30 procent a před dvěma týdny se pohyboval na hranici 20 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám