Hlavní obsah

Vybírání Johnsonova nástupce: Favoritem zůstává Sunak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Čtvrteční den znamenal pro poslance Konzervativní strany druhé kolo vybírání nového britského premiéra, který ve funkci nahradí Borise Johnsona. Pravidla jsou jednoduchá, kdo získá nejméně hlasů, jde z kola ven, zbytek postupuje dále, až zůstanou jen dva kandidáti. Z těch pak vybírá celá členská základna.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Bývalý ministr financí Rishi Sunak

Článek

Druhým kolem neprošla generální prokurátorka Suella Bravermanová, která získala pouze 27 hlasů svých kolegů z poslaneckých řad. V předchozím kole přitom obdržela o pět hlasů více.

Nejvíce hlasů získal někdejší šéf státní kasy Rishi Sunak (101), v závěsu za ním skončila bývalá ministryně obrany Penny Mordauntová (83). Řadoví členové by však podle nejnovějších průzkumů preferovali v čele vlády právě ji, což Sunakův tým znervózňuje.

Johnson: Odcházím se vztyčenou hlavou

Zahraniční

Do třetího kola pokračují také ministryně zahraničí Liz Trussová (64), bývalá ministryně pro rovnost Kemi Badenochová (49) a šéf zahraničního výboru Tom Tugendhat (32).

V následujících dnech se dá očekávat větší přeliv podpory mezi jednotlivými kandidáty, protože už je jasné, kdo se profiluje jako favorit a za kým se musí okrajoví kandidáti spojit. V prvním kole vypadl ministr financí Nadhim Zahawi a někdejší ministr zdravotnictví Sajid Javid.

Tento způsob vybírání premiéra –⁠ tedy v situaci, kdy ho vybírá pouze strana, a nikoli voliči –⁠ je velmi specifický a plný politikaření. Očekává se například, že pokud by Sunak viděl, že nemá ve finále šanci porazit Mordauntovou, mohl by části svých podporovatelů říci, aby před posledním kolem podpořili Trussovou a uměle ji tak vybrali jako jeho vyzývatelku.

V neděli se uskuteční první televizní debata, v pondělí pak bude pokračovat hlasování následované ještě jednou debatou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám