Hlavní obsah

Vpád na Ukrajinu by byl „tragickým omylem“, varoval Putina Johnson

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Moskva

Britský premiér Boris Johnson sdělil při středečním telefonátu ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi své hluboké znepokojení nad současnou nepřátelskou aktivitou Ruska na ukrajinských hranicích. Informovala o tom televize Sky News. Jakýkoli „další vpád Ruska na ukrajinské území by byl tragickým omylem,“ upozornil Johnson.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Johnsonova kancelář v prohlášení uvedla, že premiér „zdůraznil potřebu najít takové řešení, které by respektovalo územní celistvost Ukrajiny i její právo na sebeobranu”.

„Jakýkoli další vpád Ruska na ukrajinské území by byl tragickým omylem,” řekl podle Downing Street šéf londýnské vlády. Oba lídři se nicméně shodli na tom, že „eskalace situace není v ničím zájmu”.

Biden schválil vyslání dalších vojáků do východní Evropy

Amerika

Při včerejší návštěvě Kyjeva Johnson znovu zopakoval, že Britové stojí „bok po boku” Ukrajinců. Ruská invaze by podle premiéra byla „humanitární i vojenskou katastrofou”.

Krátce poté, co Putin ve středu obvinil Západ ze snahy vyprovokovat válku s Ruskem, označil Kreml Johnsonovo chování za „naprosto zmatené”.

Putin přerušil mlčení k Ukrajině. USA chtějí zatáhnout Rusko do války, tvrdí

Evropa

„Jestli někdo potřebuje před něčím zachránit, pak je to svět před hloupostí a ignorancí britských politiků,” napsala ve svém blogu mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová.

Neopakovat Mnichov

Jak připomíná BBC, britští zákonodárci mají v posledních dnech na paměti nechvalně známý výrok někdejšího premiéra Nevilla Chamberlaina, který odmítl jít do války s Adolfem Hitlerem kvůli „sporu ve vzdálené zemi mezi lidmi, o nichž nic nevíme”.

Pohledem Thomase Kulidakise: Komu vyhovuje a komu škodí krize kolem Ukrajiny

Komentáře

Spojené království se zavázalo bránit územní integritu Ukrajiny. V roce 1994 podepsali Britové spolu s USA na mezinárodní konferenci v Budapešti memorandum, v němž slíbili „respektovat nezávislost a svrchovanost Ukrajiny a její stávající hranice”. Slíbili také poskytnout Ukrajině pomoc, pokud by se „stala obětí aktu agrese”. Ukrajina se výměnou za bezpečnostní záruky vzdala jaderného arzenálu.

Senátor tlačí na Bidena, aby USA přestaly podporovat vstup Ukrajiny do NATO

Zahraniční

Nejednalo se o smlouvu, tudíž právní experti váhu dokumentu zpochybňují. Dalším ze signatářů tehdy navíc bylo Rusko, které závazky porušilo dvacet let poté anexí Krymu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám