Hlavní obsah

Biden schválil vyslání dalších vojáků do východní Evropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Joe Biden ve středu schválil vyslání dalších vojáků do východní Evropy. Očekává se, že Pentagon ohlásí jejich rozmístění v příštích dnech. Podle CNN má 2000 vojáků směřovat do Polska a několik dalších tisíc do východoevropských členských zemí NATO.

Foto: Leah Millis, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

Rozhodnutí o vyslání dodatečného kontingentu souvisí s napětím kolem Ukrajiny, u jejíchž hranic Rusko soustředilo na 100 tisíc svých vojáků. Podle Západu je to známka připravované invaze, což Moskva popírá.

USA nabídly Rusku jednání o inspekci základen NATO. Španělé zveřejnili tajné dokumenty

Svět

Úmysl přesunout dodatečné síly do Evropy Biden avizoval koncem ledna. Pentagon už uvedl do pohotovosti 8500 vojáků, podle původního oznámení nebudou Američané rozmístěni na Ukrajině, ale ve státech NATO.

CNN oznámila, že vojáci budou operovat na základě bilaterálních dohod s hostitelskými zeměmi, protože NATO zatím neaktivovalo mnohonárodnostní jednotku.

Americká média spekulovala, že Biden chce vyslat lodě, letadla a až 5000 vojáků do Pobaltí a dalších východoevropských zemí, mezi nimiž má být například Rumunsko.

Reklama

Výběr článků

Načítám