Hlavní obsah

Volby v USA: za Johna Kerryho se postavil Bill Clinton

Právo, Novinky, ČTK, BBC, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

FILADELFIE

Bývalý americký prezident Bill Clinton v pondělí podpořil ve Filadelfii ve volební kampani demokrata Johna Kerryho. Na veřejnosti se objevil poprvé od operace srdce 6. září. Promluvil jako první, dlouho se však nemohl dostat ke slovu, protože ovace nebraly konce.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 14.2.2017 Informační a komunikační portál o rozšíření tramvajových linek v Ostravě - Porubě. Ilustrační foto.

Článek

Hovořil krátce, působil malinko unaveně, jak však řekl: "Jestli toto není dobré pro mé srdce, pak už nevím co." Ve chvílích, kdy kreslil možnosti USA pod vedením demokratů, bylo na něm vidět nadšení i bývalá jiskra přesvědčivého řečníka.

Clinton lákal. Na shromáždění ve Filadefii přišla většina účastníků kvůli němu. "Na koho jsem se přišla podívat? Na Billa Clintona, na něho. Johna Kerryho mohu vidět, kdy chci, ale tohle je Bill Clinton," citovala americká média Lisu Jacksonovou.

Ocenění Kerryho kampaně

"Kerryho kampaň se mi velmi líbila. Nikdy se totiž nevzdal," poznamenal Clinton. Připomněl, v jak beznadějné situaci byl Kerry na počátku primárních voleb. "Kerry si váží svých voličů a předkládá jim svůj plán," řekl bývalý prezident a poukázal na to, že George W. Bush se v závěrečných dnech volební kampaně snaží zastrašit nerozhodnuté voliče, anebo je i odstrašit od účasti ve volbách. "Známe to z Floridy a možná se to snaží uplatnit i jinde," zdůraznil Clinton.

"Nyní vám povím Clintonův základní politický zákon. Pokud se vás jeden z kandidátů pokouší zastrašit a druhý vás nutí přemýšlet, pokud jeden apeluje na váš strach a druhý na vaše naděje, pak raději hlasujte pro toho, kdo chce, abyste mysleli a měli naději," prohlásil Clinton v narážce na častá Bushova prohlášení o hrozbě teroristických útoků.

"Můžeme být na tom lépe, a za osm dní na tom budeme lépe s Johnem Kerrym," dodal Clinton, který připomněl, že jen Pensylvánie, jejímž je Filadelfie hlavním městem, ztratila za uplynulé čtyři roky 70 tisíc pracovních míst, zatímco v době do nástupu Bushe jich 219 000 získala.

Kerry, který se potom ujal slova, řekl, že krátce před mítinkem se Clintona zeptal, jestli má něco společného s Bushem. Clinton mu na to, podle jeho slov, po krátkém přemýšlení odpověděl: "Za osm dní budeme oba bývalí prezidenti."

Těsný souboj Bushe a Kerryho

V celkových průzkumech, které se už provádějí denně nebo obden, však ke zvratu nedošlo. Bush si udržuje jen těsné vedení. Podle televize ABC a listu The Washington Times o jediný bod (49:48), podle společnosti Zogby o dva procentní body (48:46) a jedině TIPP Online přisuzuje prezidentovi větší náskok šesti procentních bodů (49:43).

V tak vyrovnaném souboji může rozhodovat doslova každý hlas. Clinton připomíná Američanům doby prosperity z 90. let, kdy se dařilo potlačovat chudobu a rozpočet vykazoval velké přebytky.

Clinton je takés chopen získávat hlasy žen a Afroameričanů. Ti hrají velkou roli ve státech Florida, Michigan, Ohio a Pensylvánie.

Podle odhadu listu The New York Times (NYT) zápolí kandidáti o zbývajících jedenáct států, nabízejících 135 volitelských hlasů z celkového počtu 538. Mezi nimi jsou nejdůležitější Florida (27 volitelů), Ohio (20) a Pensylvánie (21). Podle New York Times Bush může kompenzovat ztrátu Floridy a Ohia ziskem Pensylvánie, Colorada, Iowy, Minnesoty, Nového Mexika, Wisconsinu, Oregonu, New Hampshiru a překvapivě možná i Michiganu, který považoval demokrat za vyhraný, ale dlouho se v něm neukázal a Bushovy preference se vyhouply nahoru.

Bush chce získat ženy

Televize odvysílala nový Bushův předvolební spot, který kalkuluje s emocemi žen. Tradičně jsou oporou demokratů, avšak tentokrát se překvapivě kloní víc k republikánskému prezidentovi.

Smečka vlků se plíží stíny tmavého lesa. Má symbolizovat stále trvající hrozbu Americe ze strany teroristů. Prezident tedy opět vsadil na osvědčenou kartu - hrozbu terorismu a boj proti ní.

"Zastrašuje lidi," prohlásila v nedělním debatním pořadu televize NBC Eleanor Cliftová z časopisu Newsweek. "Nebezpečí tu je, ale tato administrativa lže, když tvrdí, že Kerry by mu neuměl čelit," řekl komentátor Lawrence O'Donnel ze stanice MSNBC. Podle jeho slov to byla právě Bushova vláda, která utrpěla 11. září největší teroristický útok v dějinách země, na který nebyla připravena.

Reklama

Související články

Bush a Kerry kontra skutečnost

Některé výroky obou kandidátů na amerického prezidenta George Bushe a Johna Kerryho, které zazněly v poslední televizní debatě, kontra skutečnost podle CNN:

Kerryho děsí ambice nezávislého Nadera

Noční můrou demokrata Johna Kerryho je nezávislý prezidentský kandidát Ralph Nader. Za situace, kdy senátor svádí vyrovnaný souboj s šéfem Bílého domu,...

Výběr článků

Načítám