Hlavní obsah

Bush a Kerry kontra skutečnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé výroky obou kandidátů na amerického prezidenta George Bushe a Johna Kerryho, které zazněly v poslední televizní debatě, kontra skutečnost podle CNN:

Foto: L. Antoš

Nejhezčí Kost na světě

Článek
Bush prohlásil, že nikdy neřekl, že se neobává Usámy bin Ládina.

Skutečnost: Bush prohlásil 13. března 2002 na tiskové konferenci, že ho bin Ládin "skutečně nijak zvlášť neznepokojuje". Jeho komentář byl součástí odpovědi na otázku CNN: "Nedomníváte se, že hrozba, kterou ztělesňuje bin Ládin, zcela zmizí, teprve až bude dopaden živý nebo mrtvý?"

Bush řekl, že 75 procent známých vůdců al-Kajdá bylo předáno spravedlnosti.

Skutečnost: Bush nesprávně naznačuje, že za jeho vlády bylo 75 procent všech vůdců al-Kajdá předáno spravedlnosti. Podle odhadů Ústřední zpravodajské služby (CIA) bylo 75 procent z přibližně čtyřiadvaceti známých vůdců al-Kajdá v době útoku na USA v září 2001 zajato či zabito. Tento odhad nebere v úvahu nové vůdce al-Kajdá, kteří nahradili zabité či zajaté. Podle odhadu Mezinárodního institutu pro strategická studia (IISS) má al-Kajdá přibližně 18 000 možných členů, ale žádné oficiální údaje o její členské základně neexistují, částečně i proto, že je obtížné vysledovat počet nových členů od války v Iráku.

Kerry řekl, že Bush nikdy nenavštívil černošský výbor v Kongresu.

Skutečnost: Bush navštívil černošský výbor v Kongresu při dvou příležitostech. Poprvé 31. ledna 2001 krátce po své inauguraci. Podruhé 25. února 2004 v době povstání na Haiti. Bush odmítl pozvání černošského výboru, aby pronesl projev na jeho výroční slavnosti v září 2004. Bush se nikdy nesešel se zástupci černošské aktivistické organizace Národní sdružení pro povznesení barevného obyvatelstva (NAACP). Podle mluvčího této organizace je prvním prezidentem od dob Herberta Hoovera, který neoslovil její shromáždění.

Kerry řekl, že pět miliónů Američanů přišlo o zdravotní pojištění.

Skutečnost: Počet nepojištěných Američanů se podle zprávy Amerického statistického úřadu ze srpna 2004 od roku 2000 do roku 2003 zvýšil o 5,2 milionu. Podle Kerryho to znamená, že 5,2 milionu Američanů, kteří předtím měli zdravotní pojištění, o něj přišli za Bushova prezidentování. Úřad však neuvádí, kolik lidí pojištění "ztratilo", uvádí pouze počet nepojištěných. Podle mluvčího úřadu nebere Kerryho prohlášení v úvahu, že americká populace vzrostla za tu dobu o devět milionů, a že značnou část z oněch 5,2 milionů mohli tvořit noví pracující či imigranti, kteří se v té době přestěhovali do USA a pojištění předtím neměli.

Kerry řekl, že za Bushovy vlády zaniklo v USA 1,6 miliónu pracovních míst.

 Skutečnost: Kerry referoval pouze o počtu zaniklých míst v soukromém sektoru. Když se vezme v úvahu růst pracovních míst ve veřejném sektoru, činí celková ztráta pracovních míst od ledna 2001 podle údajů, které vydal minulý týden Úřad pro pracovní statistiky, 821 000.

Bush řekl, že Kerry navrhl nové výdaje ve výši 2,2 bilionů dolarů.

 Skutečnost: Tento údaj se zakládá na analýze ústavu American Enterprise Institute (AEI). Avšak Bush cituje starou zprávu, která nezahrnuje detailní plán zveřejněný v Kerryho kampani 3. srpna 2004. Po zahrnutí tohoto plánu zrevidoval AEI svůj odhad na 1,8 bilionu dolarů, který je podle Kerryho kampaně stále mylný. Podle této revidované analýzy představuje největší výdaj Kerryho plán zdravotního pojištění - asi 922 miliardy dolarů. Ale několik nezávislých analýz jiných ústavů vyčíslilo tento plán na 653 miliard dolarů.

Bush a Kerry shodně tvrdí, že sníží deficit státního rozpočtu na polovinu.

 Skutečnost: Oba sliby jsou extrémně optimistické. Současný federální deficit činí 415 miliard dolarů a desetiletý schodek odhaduje rozpočtový úřad Kongresu (CBO) na 2,3 bilionu dolarů. Nezávislý rozpočtový úřad Concord Coalition analyzoval fiskální plány Bushe a Kerryho ve zprávě vydané minulý týden. Praví se v ní, že ačkoliv obě kampaně slíbily snížit deficit na polovinu do roku 2009, "žádný kandidát nepředložil věrohodný soubor údajů, kterými by zaštítil svoji rozpočtovou rétoriku".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám