Hlavní obsah

Vojáci KFOR provedli zátah na bývalé bojovníky UCK

Novinky, Rostislav Matulík, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRIŠTINA

Za dramatických okolností zatkli v pondělí vojáci mezinárodních sil KFOR v Kosovu tři etnické Albánce hledané haagským tribunálem pro údajné spáchání válečných zločinů. Operace se obešla bez obětí a zatčení byli převezeni na "bezpečné místo", vyplynulo z komuniké, které Právo obdrželo faxem z ústředí NATO v Bruselu.

Foto: Aleš Plevka

Členové klubu Sluníčko

Článek

Obvinění byli identifikováni jako Haradin Balaj, Isak Musliu a Agim Murtezi.

Ranní zatýkání

Příslušníci KFOR dorazili do vesnice Gornja Koretica, asi 20 kilometrů západně od Prištiny, v časných ranních hodinách. "Ozbrojení vojáci, někteří s kuklami, vtrhli do našeho domu a vpadli do ložnice, kde Hardinaj spal," vypověděl bratr šestačtyřicetiletého Balaje Fatmir. "Lidé v civilních šatech, doprovázení vojáky, nám řekli, že jsou z haagského tribunálu," upřesnil.

Balajova manželka Shefkije doplnila, že vojáci ji i jejího manžela vyfotografovali a prohledali dům. "Křičela jsem a ptala jsem se, proč maskovaní muži odvádějí mého muže uprostřed noci," dodala.

První zásah proti albánským povstalcům

Balaj byl údajně jedním z bojovníků Kosovské osvobozenecké armády (UCK), mající na svědomí únosy a vraždy srbských vojáků, policistů i civilistů i útoky na etnické Albánce, kteří odmítali násilné akce proti Bělehradu.

Jde o první případ, kdy haagský tribunál zasáhl proti bývalým albánským povstalcům. K zatčení tří Albánců došlo krátce poté, co před soudem v Prištině začal proces se čtyřmi bývalými bojovníky UCK, mezi nimiž je i bývalý velitel této armády Rustem "Remi" Mustafa. Justiční orgány mise OSN v Kosovu je obžalovaly z toho, že zatýkali, mučili a vraždili etnické Albánce, kteří byli podle jejich názoru loajální vůči srbským úřadům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám