Hlavní obsah

Velké strany v Německu se přou o post kancléře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BERLÍN

Ani po čtvrteční schůzce CDU/CSU a SPD nemá Německo blíže k dohodě o tom, kdo bude zemi vládnout. Obě strany trvají na tom, že mají právo sestavovat vládu. Čtvrtý den po volbách tak stále trvá patová situace.

Článek

"Jasně jsem řekla, že mám nárok sestavovat vládu," řekla šéfka CDU a kancléřská kandidátka opozice Angela Merkelová. Její strana volby, i když jen těsně, vyhrála.

Vyjádření Merkelové ale kontrastovalo s prohlášením šéfa sociální demokracie Franze Münteferinga: "Dali jsme najevo, že chceme jako SPD vládnout s Gerhardem Schröderem jako kancléřem. Sám Schröder uvedl, že jeho cíl se shoduje s cílem SPD. Pokud by se strany jen teoreticky dohodly na velké koalici, na jménu kancléře či kancléřky by jednání zřejmě padla.

Zástupci CDU/CSU a SPD se po prvních průzkumných rozhovorech setkají znovu příští týden.

Velká koalice je téměř jediné řešení

Politici zároveň dávají najevo, že nehodlají vytvářet menšinové vlády, ani přistoupit ke krátkodobým vládním řešením.

Šéf CSU a bavorské vlády Edmund Stoiber prohlásil, že velká koalice by nebyla přechodným řešením, nýbrž by vznikala na celé čtyřleté volební období.

Další vládou, která připadá, i když jen teoreticky, v úvahu, je spojení CDU/CSU, liberální FDP a zelených.

CDU/CSU vyhrála volby ziskem 35,2 procenta hlasů, z toho ale 7,4 procenta připadá bavorské CSU. Sociální demokraté mají 34,3 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám