Hlavní obsah

Velení mírových sil v Afghánistánu převzalo NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Velení Mezinárodních sil pro podporu bezpečnosti (ISAF) působících v Afghánistánu převzalo v pondělí NATO. Jde o první operaci Severoatlantické aliance mimo Evropu za její 54letou historii. Dosud se v řízení ISAF po šesti měsících střídaly jednotlivé státy.

Foto: Jana Bečková

Šemíkův památník

Článek

Mírový sbor v Afghánistánu má zhruba 4700 příslušníků z 28 zemí, nicméně většinu sil již tvoří vojáci 15 členských států NATO. Pod mandátem OSN mírové jednotky zajišťují bezpečnost pouze v metropoli Kábulu a jejím okolí, ale probíhají jednání o rozšíření působnosti ISAF do dalších oblastí v Afghánistánu. O to usiluje především afghánská vláda, která nemá dost vlastních sil na zajištění kontroly nad celou zemí.

Zatím žádné změny

OSN v jižní části Afghánistánu přerušila dopravu po místních silnicích, neboť skupiny neznámých útočníků v uplynulých měsících provedly řadu útoků na pracovníky humanitární pomoci a na policisty. Zbytky hnutí Tálibán útočí na vládní cíle a cíl jakkoli spojené s organizacemi zahraniční pomoci. Mluvčí NATO však uvedl, že mandát OSN zůstává nezměněn a na diskuse o rozšíření oblastí kontrolovaných ISAF je zatím příliš brzy.

NATO ustupuje od obranné strategie

Při slavnostním ceremoniálu v Kábulu, jehož se účastnil afghánský prezident Hamíd Karzáí, předal velení ISAF německý generál Norbert van Heyst do rukou generála Gotze Gliemerotha, který je také z Německa. NATO přebírá velení na neurčito, čímž odpadá starost o shánění vůdčí země vždy na půlroční období, jak tomu bylo dosud.

"Název a mise ISAF se nezmění. Co se ale ode dneška změní, je úroveň závazků a kapacit, které bude NATO poskytovat," řekl zástupce generálního tajemníka NATO generál Alessandro Minuto Rizzo.

Aliance tak ustupuje od své tradičně obranné strategie a proti možným hrozbám začíná vystupovat aktivně. NATO podle BBC převzetím velení v Afghánistánu potvrdilo, že největší hrozbou jeho členům je v současné době mezinárodní terorismus.

ISAF působí od prosince 2001

Mezinárodní mírové jednotky byly vyslány do Afghánistánu na základě rezoluce OSN z prosince 2001. Přestože mají mandát OSN, jejich členové nenosí modré přilby. Do června 2002 je vedla Velká Británie, poté předala velení Turecku a od února 2003 velely silám ISAF Německo a Nizozemsko.

V Afghánistánu od loňského jara působili čeští lékaři z 6. a později také z 11. polní nemocnice, kteří ošetřili na 20 000 místních lidí. V Afghánistánu se celkem vystřídalo 280 českých vojáků. Poslední desetičlenný tým chirurgů, kteří od ledna pracovali v mezinárodní polní nemocnici, se z Afghánistánu vrátil domů letos v dubnu.

Čtyři čeští důstojníci budou nyní pracovat v týmu NATO, jenž bude ISAF velet.

Reklama

Související články

Al-Kajdá údajně opět pohrozila Američanům

Na zvukovém záznamu, který v neděli vysílala arabská televize Al-Arabíja, údajně varoval vysoce postavený člen teroristické organizace al-Kajdá Ajmán Zaváhrí...

Výběr článků

Načítám