Hlavní obsah

Vědci detekovali během deseti dnů dvě srážky černých děr s neutronovými hvězdami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vědcům se podařilo během deseti dnů dvakrát sledovat srážku velmi hmotné neutronové hvězdy s černou dírou, uvedli vědci v Astrophysical Journal Letters. Je to poprvé, co byl tento jev, sledován, a to na základě gravitačních vln. I když se možnost takového kolize předpokládala, nečekalo se, že k nim může docházet tak často.

Foto: Profimedia.cz

Optika v interferometru LIGO

Článek

První srážka GW200105 byla detekována 5. ledna 2020 americkou laboratoří LIGO, kdy se černá díra o hmotnosti deseti našich Sluncí srazila ve vzdálenosti 900 milionů světelných let s neutronovou hvězdou těžší než Slunce.

O deset dní později byla zaznamenána další podobná srážka GW200115, kdy černá díra o hmotnosti 6,5krát větší než Slunce se srazila ve vzdálenosti miliardy světelných let s neutronovou hvězdou 1,5násobně hmotnější než Slunce. To zachytila americká laboratoř LIGO, kde se podařilo vůbec poprvé potvrdit existenci gravitačních vln, které předpokládal Albert Einstein.

Einstein měl pravdu. Vědci zachytili gravitační vlny

Věda a školy

Kolize vedly k vyslání gravitačních vln, které proměnily časoprostor, kdy se zkracoval a zase prodlužoval. Tyto vlny se podařilo zachytit vědcům pomocí laserových interferometrů v amerických státech Washington a Louisiana a detektorem VIRGO v Itálii v rámci projektu pokročilé observatoře pro pozorování gravitačních vln aLIGO.

Vědci doposud detekovali jen gravitační vlny od srážky dvou černých děr nebo dvou neutronových hvězd. Předpokládalo se, že se obvykle srážejí dva objekty stejného typu. Při nich se vytvářely těžší prvky, jako je třeba železo. Profesorka Sheila Rowanová z Glasgowské univerzity řekla stanici BBC, že pozorování tohoto typu srážek během posledních dvou let vytváří detailnější obraz dění v galaxiích: „Tohle všechno nám poskytuje bohatý obraz evoluce hvězd.“

Nobelova cena za fyziku za detekci gravitačních vln

Evropa

Prostor pro nové teorie

Nové pozorování naznačuje, že se neutronové hvězdy vyskytují poblíž černých děr. Možným vysvětlením je, že šlo původně o dvojhvězdy, kdy se hmotnější po výbuchu supernovy proměnila v černou díru a začala k sobě stahovat plyny z menší hvězdy. I ta poté vybuchla a změnila se v neutronovou hvězdu, uvedla jedno z možných vysvětlení jevu observatoř VIRGO. Oba objekty okolo sebe obíhaly stále rychleji a přibližovaly se k sobě až došlo ke kolizi.

„Rádi bychom si mysleli, že jsou neutronové hvězdy roztrhány a rozervány, protože tu je velká šance pro zajímavou fyziku, ale myslíme si, že tyto černé díry byly dost velké, aby spolky neutronové hvězdy celé,“ uvedla profesorka Vivien Raymondová z Cardiffské univerzity.

Gravitační vlny pomohou sledovat vznik vesmíru, řekl v Praze nobelista Thorne

Věda a školy

„Pozorování naznačuje, že možná bude nutné pozměnit náhled na to, jak vznikají hvězdy galaxie. Musíme se vrátit k tabuli a přepsat naše teorie. Zase jsme trochu poučili. Musíme si udržet otevřené mysli a vidět, co nám říká vesmír,“ dodala.

Hawking měl pravdu. Černé díry se po srážce nezmenšují

Věda a školy

Reklama

Související témata:

Související články

Srážka černých děr vydá za bilion Sluncí

Dosud vědci soudili, že srážky černých děr se odehrávají pod příkrovem temnoty, protože tyto masivní vesmírné objekty jsou pro lidské oko neviditelné. Nyní...

Výběr článků

Načítám