Hlavní obsah

V USA přibývá domácích teroristů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo spravedlnosti zřídilo novou jednotku pro vyšetřování činů vnitrostátního, neboli domácího, terorismu. Minulý týden to na senátním slyšení uvedl Matthew Olsen z oddělení pro národní bezpečnost. Vláda reaguje na opakované varování tajných služeb, že vnitrostátních hrozeb od roku 2020 přibývá.

Foto: Profimedia.cz

Záběry z vpádu do Kapitolu

Článek

Ačkoli neexistuje žádný speciální federální zákon o domácím terorismu, federální vláda ho definuje jako trestné činy nebezpečné pro lidský život, jejichž cílem je zastrašit civilisty nebo politiku vlády. Při stíhání domácích teroristů může použít i jiná trestní obvinění.

Jak upozorňuje server Axios, zákonodárci a vrcholní agenti – ať už aktivní, nebo bývalí – Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) opakovaně volali po tom, aby se na podobnou činnost hledělo jako na federální zločin. Kritici se naopak obávají, že by byl takový zákon využíván k potírání politického disentu.

Rok od vtrhnutí do Kapitolu. Co se stalo s Trumpovými přívrženci?

Zahraniční

Olsonovo senátní slyšení, ze kterého se veřejnost o novém útvaru dozvěděla, se uskutečnilo necelý týden po prvním výročí vniknutí do Kapitolu, kterého se 6. ledna 2021 dopustili přívrženci tehdejšího prezidenta Trumpa.

Tato bezprecedentní událost byla vyšetřovateli z FBI označena za akt domácího terorismu, a podle řady politiků by za ni tudíž měly padat tvrdší tresty.

QAnon už hrozbou je

Spojené státy podle bezpečnostních složek čelí „zvýšené hrozbě ze strany domácích násilných extremistů, tj. osob ve Spojených státech, které se snaží páchat násilné trestné činy za účelem prosazování vnitro-společenských nebo politických cílů,” informoval zákonodárce Olsen.

Příznivec QAnonu zastřelil své malé děti harpunou. Bál se, že se promění v monstra

Zahraniční

Nutno připomenout, že útoku na Kapitol se kromě různých paramilitaristických skupin účastnili také fanoušci konspirační teorie QAnon, kterou FBI už v roce 2019 označila jako potenciální teroristickou hrozbu.

Na základě informací o přibývajícím počtu případů domácího terorismu oznámil prezident Joe Biden „Národní strategii pro boj s domácím terorismem”, která zjednodušuje sdílení informací mezi vládou, zahraničními partnery, technologickým sektorem a policí.

Reklama

Výběr článků

Načítám