Hlavní obsah

V USA odložili popravu ženy, která vyřízla těhotné dítě z břicha

Americké soudy v pondělí odložily popravu Lisy Montgomeryové, jediné ženy, která ve federální věznici čeká na vykonání trestu smrti. Federální soudce v Indianě rozhodl, že 52letá Montgomeryová není nyní vzhledem k psychickému stavu schopna porozumět zdůvodnění své popravy. Rozhodnutí potvrdil i odvolací soud, informovala agentura Reuters.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lisa Montgomeryová na archivním snímku

Článek

Montgomeryovou odsoudili v USA k trestu smrti v roce 2007. O tři roky dříve totiž zaútočila na 23letou Bobbie Jo Stinnettovou, která byla v osmém měsíci těhotenství. Uškrtila ji a z břicha jí vyřízla dítě. To přežilo a Montgomeryová jej následně vydávala za vlastní.

Poprava Montgomeryové už byla odložena několikrát. Její obhájci dlouhodobě upozorňují, že žena má v důsledku bití v dětství poškozený mozek a není psychicky zdravá. V dětství byla Montgomeryová podle právníků také hromadně znásilněna svým otčímem a jeho přáteli.

Nerozumí důvodu

Psychické zdraví Montgomeryové je důvodem, proč federální soudce v Indianě v pondělí popravu odložil. Podle něj není totiž žena nyní schopna porozumět dokumentu, ve kterém americká vláda uvádí důvod její popravy. Odvolací soud dal soudu v Indianě za pravdu.

V USA provedli spornou federální popravu

Amerika

„Psychické zdraví paní Montgomeryové se zhoršuje a my chceme dostat příležitost, abychom prokázali její neschopnost (porozumět zdůvodnění popravy),” uvedla právní zástupkyně odsouzené Kelley Henryová. Obhájci Montgomeryové usilují o to, aby jí byl trest změněn na doživotí.

Pokud nezasáhne Nejvyšší soud USA, může být podle agentury Reuters nový termín popravy Montgomeryové stanoven až na dobu, kdy už bude americkým prezidentem Joe Biden. Demokrat, který loni v listopadu porazil ve volbách stávajícího republikánského prezidenta Donalda Trumpa, složí přísahu při inauguraci 20. ledna.

Tchaj-wan představil „humánnější” metodu popravování

Svět

Biden v minulosti patřil mezi stoupence nejvyššího trestu, nyní ale dal najevo, že po nástupu do Bílého domu bude usilovat o ukončení federálních poprav.

Poprava ženy po sedmi desítkách let

Federální poprava ženy se ve Spojených státech naposledy konala v roce 1953. Trumpova administrativa popravy na federální úrovni po sedmnáctileté přestávce obnovila v červenci loňského roku, když k tomu dostala souhlas od nejvyššího soudu. Podle agentury AFP od té doby dostalo smrtící injekci deset Američanů odsouzených k trestu smrti na federální úrovni. Dvě další popravy jsou v plánu na čtvrtek a pátek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám