Hlavní obsah

V USA provedli spornou federální popravu

– Washington

Ve Spojených státech v noci na pátek vykonali devátý federální trest smrti v letošním roce. Ve věznici Terre Haute v Indianě popravili 40letého Brandona Bernarda, který byl odsouzen za dvojnásobnou vraždu. Informovala o tom agentura AP.

Foto: Handout, Reuters

Článek

Je to poprvé za posledních 130 let, co byla federální poprava vykonána v období, kdy se střídají u moci dvě odlišné administrativy. V předchozích případech končící vláda nechala vždy popravu odložit. Dosluhující prezident Donald Trump však má v plánu nechat vykonat další čtyři tresty smrti – jeden v prosinci a další tři v lednu.

Foto: Stacey Brownstein, ČTK/AP

Popravený Brandon Bernard

Bernard, kterému bylo v době činu 18 let, byl odsouzen za účast na dvojnásobné vraždě v roce 1999. On a dalších čtyři muži, kterým bylo méně než dvacet let, unesli v Texasu manžele Bagleyovi, od kterých chtěli získat peníze. Na konci únosu jeden z mužů Christopher Vialva, který byl popraven v září, manžele zastřelil. Následně Bernard zapálil vůz s jejich těly uvnitř. U soudu se vedl spor, nakolik Bernard skutečně zavinil smrt unesených manželů.

Proti trestu bylo i pět porotců 

K změně trestu smrti na doživotí vyzvala amerického prezidenta Donalda Trumpa petice, kterou podepsalo přes 500 000 lidí. Mezi nimi byla i celá řada veřejně známých osobností, například Kim Kardashianová Westová. K výzvě se připojilo i pět členů poroty, která Bernarda odsoudila. Podle nich Bernard neměl v úmyslu manžele zabít a postrádal kvalitní obhajobu.

Texas a 17 dalších států USA povstalo proti Bidenovi. Rozhodne Nejvyšší soud

Amerika

Podle Bernardova advokáta jeho klient „udělal v 18 letech strašlivou chybu”, kterou si nikdy nepřestal vyčítat.

Trumpova administrativa nehodlá přerušit popravy ani kvůli epidemii covidu-19. Z tohoto důvodu pozastavily výkon trestu smrti některé americké státy jako Texas.

Federální vláda obnovila popravy v červenci letošního roku po 17 letech odmlky poté, co dostala souhlas od amerického nejvyššího soudu. Ministr spravedlnosti William Barr řekl, že jeho úřad má povinnost vykonat rozhodnutí soudů včetně rozsudků smrti a poskytnout pozůstalým pocit ukončení případu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám