Hlavní obsah

V Súdánu se protestuje proti vojenské vládě, premiér Hamduk rezignoval

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Tisíce Súdánců v neděli opět vyšly do ulic Chartúmu protestovat proti vojenské vládě. Bezpečnostní složky proti nim znovu použily slzný plyn i střelbu. Podle agentury AFP zemřeli dva demonstranti ve městě Omdurmán, které sousedí s metropolí.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Abdalláh Hamduk

Článek

Od převratu z loňského října bylo při manifestacích za návrat civilní vlády v Súdánu zabito přes 50 lidí. V neděli také rezignoval premiér Abdalláh Hamduk, který vyzval k novému jednání o přechodu země k demokracii.

Hamduk byl premiérem od srpna 2019, kdy vedl přechodnou vládu po svržení prezidenta Umara Bašíra. O moc se od té doby dělili civilisté s armádou, která měla loni na podzim moc předat civilistům.

Místo toho však armáda v říjnu provedla převrat a zatkla většinu ministrů, včetně premiéra Hamduka.

Súdánský premiér Hamduk chce v nejbližších hodinách rezignovat, píše Reuters

Zahraniční

S ním se pak v listopadu dohodla, že se do úřadu vrátí. Armáda má ale stále velký podíl na vedení země a lidé proto demonstrují za čistě civilní vládu.

Tisíce Súdánců se i v neděli opět vydaly v Chartúmu do centra metropole ve snaze dostat se k prezidentskému paláci. V tom jim ale zabránila policie a armáda, která je rozehnala slzným plynem.

Dva lidé zemřeli v Omdurmánu, když jeden byl střelen do hrudi a druhý utrpěl vážné zranění hlavy, uvedla katarská televize Al-Džazíra.

Súdánskou přechodnou vládu povede nedávno svržený premiér Hamduk

Svět

Poslední velký protest před dnešní demonstrací v Chartúmu se konal ve čtvrtek, kdy bezpečnostní složky podle Al-Džazíry zastřelily šest lidí. Další stovky lidí utrpěly zranění.

Hamduk dnes v televizním projevu oznámil rezignaci. Zároveň vyzval k uspořádání kulatého stolu, z něhož by vzešla nová dohoda o politickém přechodu k demokracii v této africké zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám