Hlavní obsah

Súdánskou přechodnou vládu povede nedávno svržený premiér Hamduk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Nedávno svržený súdánský premiér Abdalláh Hamduk stane v čele úřednické vlády. Dohodl se na tom s generálem Abdalem Fattáhem Burhánem, jehož armáda ho zbavila na konci října moci. Do ulic se kvůli nesouhlasu s avizovanou dohodou mezi armádou a civilisty vydaly tisíce demonstrantů. Súdánská policie je musela rozhánět slzným plynem.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Abdalláh Hamduk bude v čele úřednické vlády.

Článek

Hamduk s Burhánem podepsali v neděli v prezidentském paláci dohodu o ustavení nové vlády a propuštění všech politických vězňů. Súdán se tak vrací k přechodné vládě, která v zemi funguje od roku 2019 po sesazení autoritářského lídra Umara Bašíra. Cílem přechodné vlády bylo dovést zemi k volbám v roce 2023, Burhán již dříve řekl, že chce termín dodržet.

Převrat v Súdánu: Výjimečný stav, vězněný premiér, rozpuštěná vláda

Svět

Řada Súdánců však volá po vyřazení vojáků z politického rozhodování a požaduje stíhání autorů říjnového puče. V posledních týdnech při protestech v súdánských městech zemřely desítky lidí, mezinárodní pozorovatelé krititzují příliš tvrdé zákroky bezpečnostních složek.

Foto: Marwan Ali, ČTK/AP

V Súdánu protestovaly tisíce lidí.

Podle agentury AFP se v neděli sešly stovky lidí nejen v hlavním městě Chartúmu, ale také v Kassale na východě země nebo v Atbaře na severu. Křičeli: „Ne vojenské vládě” nebo „Burháne, odejdi”. Armáda se do určité míry podílí na vládě v zemi již od vyhlášení nezávislosti před 65 lety.

K masivním demonstracím vyzvala řada prodemokratických občanských organizací.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám