Hlavní obsah

Súdánský premiér Hamduk chce v nejbližších hodinách rezignovat, píše Reuters

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chartúm

Súdánský premiér Abdalláh Hamduk se chystá v nejbližších hodinách rezignovat. Řekl to v úterý podle agentury Reuters skupině politiků a intelektuálů.

Foto: Profimedia.cz

Súdánský premiér Abdalláh Hamduk

Článek

Hamduk byl premiérem do říjnového puče, při němž armáda svrhla vládu a většinu jejích členů včetně Hamduka uvěznila. Jeho pak do úřadu vrátila 21. listopadu a uzavřela s ním politickou dohodu. S ní však nesouhlasí mnoho politických stran a veřejnost.

V neděli se konal další protest proti armádě, při němž k prezidentskému paláci vyšly tisíce lidí. Kritizovali armádu i Hamdukovo rozhodnutí přijmout podmínky, za nichž se do úřadu vrátil.

Súdánskou přechodnou vládu povede nedávno svržený premiér Hamduk

Svět

Od října při předchozích protestech přišlo o život 47 lidí včetně dvou z tohoto víkendu. OSN v úterý informovala, že má zprávy o znásilňování účastnic nedělní demonstrace.

Hamduk původně tvrdil, že se s armádou dohodl, aby odvrátil krveprolévání. Jeho okolí podle Reuters nyní říká, že chtěl v úřadu zůstat jenom tehdy, bude-li mít politickou podporu a dohoda bude splněna. Vyzýval armádu, aby propustila politické vězně, respektovala svobodu projevu a umožnila mu nezávisle jmenovat ministry.

Šest súdánských vojáků přišlo podle Reuters o život při etiopském útoku

Svět

O víkendu před demonstrací Hamduk řekl, že Súdán míří do zkázy kvůli neústupnosti a nesouhlasu s novou politickou dohodou.

Súdán měl dočasnou vládu od svržení bývalého prezidenta Umara Bašíra v roce 2019. O moc se dělili civilisté s armádou, která měla letos na podzim moc předat civilistům. Předtím však provedla převrat. Kritici a opozice požadují, aby měla země výlučně civilní vládu.

Podle Reuters ho skupina, s níž se v úterý Hamduk sešel, žádala, aby ve funkci zůstal, ale premiér trval na tom, že rezignuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám