Hlavní obsah

V Rusku pálí knihy věnované nadací miliardáře Sorose, jsou prý cizí státní ideologii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vorkuta

Vedení vysoké hornické školy v ruské Vorkutě spálilo desítky knih, které byly vydány s přispěním nadace Open Society Foundations amerického investora George Sorose. Oznámil to moskevský rozhlas. Publikace z oboru logiky, ekonomie a dějin umění podle vedení školy propagovaly názory, které jsou cizí ruské státní ideologii.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země

Článek

Pálení knih podle rozhlasové stanice Echo Moskvy nařídilo ministerstvo školství severoruské Komiské republiky, kde Vorkuta leží. Stovky publikací vydaných s přispěním Sorosovy nadace mají být zlikvidovány i ve státní univerzitě v dalším komiském městě Uchtě.

Podle úředního sdělení knihy, vydané s podporou Sorosovy nadace, „formují v myslích mládeže zkreslené chápání ruských dějin a popularizují názory, které jsou cizí ruské ideologii". Ve Vorkutě nevhodnou literaturu pálili na hranici na školním dvoře.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

George Soros, rodným jménem Schwartz György, je americký multimiliardář, finančník a filantrop. Narodil se v Maďarsku a je židovského původu. Z rodné země odešel po válce v roce 1946. Při studiu ekonomie a filozofie v Londýně ho ovlivnil K. R. Popper s myšlenkou otevřené společnosti. Následně odešel do USA, kde chtěl vydělat dost peněz na Wall street a žít jako filozof a spisovatel.
Založil jeden z prvních investičních fondů, který nepodléhal regulaci. Je známý především svými měnovými spekulacemi. Od roku 1979 podporuje černošské studenty. Snaží se jim pomoci, aby mohli studovat na Kapské univerzitě. Podporuje také romské studenty v Česku. Sponzoruje též českou nadaci Člověk v tísni.
Obdržel několik čestných doktorátů. Vydal také čtyři publikace. Je potřetí ženatý, má pět dětí.
Foto: , Reuters

George Soros

Nežádoucí organizace

Sorosovu nadaci Open Society Foundations loni v listopadu označila ruská generální prokuratura za nežádoucí organizaci. Umožnil jí to nový ruský zákon, který prezident Vladimir Putin podepsal v květnu. Ukládá justičním orgánům zakázat organizace, které „ohrožují ústavní pořádek země a její obranyschopnost nebo bezpečnost".

Související témata:

Foto: Ondřej Lazar Krynek

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský Prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země.

Sorosův fond působí ve třiceti zemích světa. V Rusku fungoval od roku 2003 a uvolnil pro potřeby ruských neziskových organizací více než miliardu dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám