Hlavní obsah

V případě tragické havárie lodě na Dunaji může být obviněn další kapitán

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V případě tragédie, ke které došlo na Dunaji koncem května a při níž zemřelo 28 lidí, může být obviněn další kapitán. Server ripost.hu upozornil, že za Viking Sigyn, jež se v Budapešti srazila s vyhlídkovou lodí Mořská panna, se plavila druhá loď, Viking Idun, jejíž posádka neposkytla pomoc lidem, kteří v rozvodněném Dunaji bojovali o život.

Foto: MTI

Loď Viking Sigyn, která narazila do Mořské panny

Článek

Kapitán lodě, jež se s Mořskou pannou srazila, Jurij C. byl po havárii vzat do vazby, ale na kauci 15 milionů forintů (1,2 milionu korun) byl propuštěn. Server index.hu napsal, že byl ale za několik hodin opětovně zatčen a bude vyšetřován vazebně. Hrozí mu až osm let vězení. Maďarský nejvyšší soud totiž v pondělí konstatoval, že jeho propuštění z vazby na kauci bylo protizákonné.

Zsolt Sógor, právní zástupce společnosti, která provozovala Mořskou pannu, upozornil na řadu chyb, kterých se Jurij C. dopustil. „Kapitán vypnul zvukový alarm radaru, který upozorňoval na blízkost jiného plavidla. Kapitánský můstek byl v nižší poloze, než bylo nutné, a neměl dobrý výhled dopředu. Není jasné, co dělal v čase nárazu, a pak nezahájil záchranu lidí, kteří se octli ve vodě,“ vyčetl Sógor chyby, kterých se Jurij C. dopustil. „Může být dodatečně obviněn také z neposkytnutí pomoci,“ dodal právník.

Foto: MTI

Viking Sigyn je opět v Maďarsku, kotví u Visegrádu

Oba kapitáni spolu po havárii mluvili, takže i kapitán Viking Idun věděl o nárazu a mohl slyšet křik lidí ve vodě. Navzdory tomu obě lodě pluly dál. „Z neposkytnutí pomoci tak může být obviněn i kapitán Viking Idun,“ konstatoval Sógor. Podle právníka palubní kamera Viking Idun dokonce zaznamenala lidi v Dunaji.

Záchranné čluny spustili paradoxně členové posádky Viking Sigyn bez příkazu kapitána. „Viděl jsem člověka v Dunaji a spustil jsem člun na vodu. Na ostatní jsem křičel, že ve vodě je člověk,“ uvedl jeden z členů posádky Viking Sigyn. Připustil však, že vůbec netušil, že lidé, které zachraňoval, se dostali do vody po nárazu s jejich lodí.

Podle ripost.hu má být vyšetřování květnové havárie ukončeno v březnu 2020 a soudní přelíčení bude zahájeno v létě příštího roku.

Viking Sigyn narazila do Mořské panny 29. května 2019 u Markétina mostu v Budapešti. Vyhlídková loď se po nárazu mnohem větší hotelové lodě potopila během sedmi vteřin. Na palubě bylo 35 lidí: dva členové maďarské posádky a 33 jihokorejských turistů. Zachránit se podařilo jen sedm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám