Hlavní obsah

Ze dna Dunaje vyzvedli loď Mořská panna, ve vraku našli čtyři těla

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

V Budapešti se záchranářům podařilo v úterý odpoledne za pomoci lodního jeřábu s nosností 200 tun vyzvednout ze dna Dunaje vrak vyhlídkové lodě Mořská panna. Do plavidla narazila 29. května u Markétina mostu výletní loď Viking Sigyn. Mořská panna šla za sedm vteřin ke dnu. Na lodi bylo celkem 35 lidí – dva členové posádky a 33 jihokorejských turistů. Sedm lidí se podařilo zachránit. Zatím se našla těla 24 obětí, čtyři lidé se stále pohřešují.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zrychlený časosběr vytahování potopené lodě na DunajiVideo: Reuters

 
Článek

Jeřáb položil vrak lodě na připravený vlečný člun. Tlačný remorkér Botond pak člun s vrakem Mořské panny dopravil do přístavu v budapešťské části Csepel, kde bude vrak podroben další prohlídce.

Maďarští a jihokorejští záchranáři pracovali na vyzvednutí lodě přes sedm hodin. Po sedmé ráno se na hladině objevil jako první kapitánský můstek.

„Potápěči zde našli tělo kapitána lodě,“ uvedla televize M1.

Záznam: Vyzvedávání potopené lodě v BudapeštiVideo: AP

Zvedání trupu pokračovalo velmi pomalu, protože panovaly obavy, že se rozpadne. Zadní část byla totiž značně poškozena. Záchranáři proto přerušili akci a museli do této části plavidla umístit další lano. Loď poté zvedali pomocí pěti ocelových lan.

Foto: MTI

Jeřáb uložil loď na vlečný člun.

„V trupu našli ještě tři těla, která postupně odváželi na motorových člunech,“ uvedla televize M1.

Pozůstalí, kteří přiletěli z Jižní Koreje, byli soustředěni na nedalekém Markétině ostrově a záchranné práce sledovali na obrazovkách.

Foto: MTI

Ztroskotaná loď Mořská panna (Hableány) je už téměř celá na hladině.

Mezi nalezenými oběťmi je podle televize M1 šestiletá dívka a její 38letá matka. Obě cestovaly s prarodiči, kteří výlet do Evropy dostali jako dárek za to, že se o vnučku starají, aby jejich dcera mohla pracovat. Při neštěstí zahynuli také oni. Z rodiny se zachránil pouze otec, který kvůli pracovnímu zaneprázdnění musel zůstat v Jižní Koreji.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Částečně vyzvednutý vrak potopené výletní lodi Mořská panna.

Podle agentury Jonhap v pondělí dorazily do Soulu zpopelněné ostatky prvních čtyř obětí lodní tragédie. Urny s popelem přivezli rodinní příslušníci obětí, kteří přiletěli z Budapešti.

„Kremace se uskutečnila v Maďarsku a v pondělí odpoledne již dvě rodiny pohřbily popel na hřbitově v Soulu. Další rodiny na ostatky svých blízkých stále čekají,“ uvedla agentura.

Foto: MTI

Záchranáři vzdávají čest oběti lodní havárie.

Do Budapešti dorazili také policejní potápěči z České republiky. „Naši potápěči dnes opět dorazili do Budapešti, kde pomáhají s vyzvednutím vraku potopené lodi a s tím souvisejícími pracemi. Na místo vyjeli na žádost Maďarska,“ uvedla v úterý policie na Twitteru.

Foto: MTI

Vyzvednutí lodě Mořská panna

Do akce byli zapojeni kromě maďarských také jihokorejští potápěči, kteří prohlíželi trup lodě a hledali těla obětí.

Během prací na vyzdvižení ztroskotaného plavidla vypadl z jednoho gumového člunu krátce před desátou hodinou muž. Naštěstí měl na sobě záchrannou vestu, která ho udržela na hladině a poté jej policisté vyzvedli do gumového člunu.

Foto: MTI

Lodní jeřáb v Budapešti

Práce začaly už časně ráno. Ředitel maďarského protiteroristického centra TEK János Hajdu určil začátek na pátou hodinu.

„Je to i kvůli horkému počasí. Vždyť uprostřed soulodí na Dunaji je přes den na slunci přes padesát stupňů,“ vysvětlil člen TEK Nándor Jasenszky v televizi M1.

Foto: TEK

Vrak potopené lodi na záběru sonaru

Vrak lodě ležel v hloubce devíti metrů. Potápěčům se v uplynulých dnech podařilo umístit pod trup lodě čtyři ocelová lana, s jejichž pomocí jeřáb mohl vytáhnout vrak z vody. Lana umístili pod trup lodě potápěči.

Foto: MTI

Kapitánský můstek potopené výletní lodi v Budapešti.

Vedoucí maďarských potápěčů Tamás Ádám televizi M1 řekl, že proud řeky je stále natolik silný, že práce mohli provádět jen jednou rukou a druhou se museli přidržovat žebříku nebo vraku. „Pracovali jsme vleže. V tom proudu nebylo možné ani stát, ani klečet,“ vysvětlil.

Foto: Darko Bandic, ČTK/AP

Jihokorejští záchranáři směřují na místo, kde se potopila výletní loď Mořská panna s turisty.

Reklama

Výběr článků

Načítám