Hlavní obsah

V Londýně teroristé zabili desítky lidí

CNN, Novinky, DPA, BBC, Sky news
LONDÝN

Londýnem otřásly ve čtvrtek dopoledne čtyři exploze. Výbuchy tří náloží v metru a jedné v autobusu si podle posledních oficiálních zpráv vyžádaly zatím 37 životů, sedm set lidí bylo zraněno. Počet obětí se ale může zvýšit. Sky News uvedla, že při útoku zemřelo nejméně 45 osob a na 1000 bylo zraněno. Britský premiér Tony Blair označil v televizním vystoupení útoky v Londýně za čin teroristů. Přihlásila se k nim al-Kajdá.

Článek

Podle oficiální zprávy při explozích zahynulo 37 lidí a 7 stovek lidí bylo zraněno. Úřady také informovaly, že byly objeveny podezřelé balíky v autobusech v Londýně a v Edinburghu, tedy nedaleko místa konání summitu G8.

Brian Paddick ze Scotland Yardu uvedl, že tyto oběti si vyžádaly exploze v metru. Lidé zahynuli i při explozi v autobusu, kolik ji nepřežilo, však není známo.

Zpravodaj Sky News Martin Brunt už předtím sdělil, že počet mrtvých činí 45 a raněných je na tisíc. Při výbuchu nálože v autobusu na Tavistock Square podle něj zemřelo 7 lidí.  Uvedl, že čísla, která mohou ještě narůst, pocházejí ze spolehlivého, ale neoficiálního zdroje.

Stanice CNN už předtím uvedla, že jednomu z členů televizního štábu na místě útoku na King's Cross bylo sděleno, že počet smrtelných obětí je "dvouciferný".

Výbuchy v metru

Výbuchy byly podle Scotland Yardu hlášeny mezi stanicemi metra Aldgate East a Liverpool Street, Russell Square a King's Cross a ve stanici Edgware Road. První výbuch byl hlášen v 9:49 z metropolitní linky mezi stanicemi Liverpool Street. Po explozích byly stanice metra evakuovány, uzavřeny a metro se zastavilo.

Jacqui Headová z BBC, která byla na King´s Cross uvedla: "Vše bylo normální. Náhle bylo slyšet velkou ránu, vlak sebou trhnul, všude bylo plno kouře, horko a všichni propadli panice. Lidé začali křičet a plakat." Vlak zůstal bv tunelu 20 minut a nikdo cestujícím nevysvětlil zpoždění ani, co se stalo. 

Podobné zážitky měl devětačtyřicetiletý cestující ve vlaku na Liverpool Street, kde zhasla i všechna světla.  

Svědci uváděli, že lidé vycházející z metra měli tváře pokryté krví a sazemi. Podle sdělení britské dopravní policie byl jeden člověk "v ohrožení života". Jeden cestující, který vystoupil na stanici Fenchurch Street a šel směrem k Aldgate East, uvedl, že viděl několik zraněných. "Jak jsem procházel kolem autobusové zastávky, viděl jsem lidi ležící na zemi, černé od kouře." Tři nebo čtyři ležící lidé byli ošetřováni.

.: Klikněte pro větší obrázek

Exploze v autobusech

O půl hodiny později v 11:15 byl hlášen výbuch v autobusu na Tavinstock Square. Svědkyně Belinda Saebrooková viděla, jak výbuch roztrhl autobus, který vjížděl na náměstí.

"Byla jsem v autobusu vpředu, slyšela neuvěřitelnou ránu, otočila se a viděla, že půlka double deckeru je ve vzduchu." Autobus byl plný lidí, kteří nemohli použít metro.

Šestnáctiletá Suzanne Flowerday, pravila: "Střecha a zadek autobusu byly pryč, všude ležely trosky a lidé utíkali kolem. Byla tam žena, která měla zlomená žebra a další chyběla půlka obličeje. "

Cestující mluvili o bombách

Podle prvních sdělení britské dopravní policie exploze mohly způsobit poruchy na elektrickém systému podzemní dráhy, Scotland Yard původně uvedl, že na vině je napájení metra, výbuchy prý způsobil "nárazový proud", cestující však uváděli, že slyšeli hlášení o bombách v metru.

Paul Woloszyn z BBC, který byl ve stanici Blackhorse Road na lince Victora uvedl: "Řekli nám, že na stanici Livepool Street byla bomba. Byl jsem v metru, vlak zastavili a každému řekli, ať vystoupí, protože evakuují stanici."

O bombách mluvila i Dorothy Molloy, která byla na stanici King´s Cross: "Lidé nevěděli, co se děje, nevypadali, že propadli panice, i když do míst přijíždělo tolik policejních aut a sanitek."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám