Hlavní obsah

V Evropě má vedro už na 30 obětí

CNN, DPA, Helena Landovská
EVROPA

Vlna veder, která se táhne od Ruska až na Iberský poloostrov, má už na svědomí tři desítky lidských životů. Španělsko, Německo, Francie a zejména Británie zaznamenaly teplotní rekordy. Horký vzduch s sebou nese další požáry a největší sucho za posledních padesát, někde i sto let.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Portugalsko se už chystá požádat Evropskou unii o finanční podporu na odškodnění lidí, které připravily o střechu nad hlavou rozsáhlé požáry zuřící v 15 z 18 portugalských krajů. Vláda už vyčlenila na kalamitu, ničivostí srovnatelnou s loňskými povodněmi ve střední Evropě, přes 100 miliónů eur (přes 3 miliardy Kč).

Rodiny a důchodci, které oheň připravil o všechno, dostanou od vlády podporu ve výši minimálního platu a mimořádnou pomoc na postavení nových domů. Ministerstvo hospodářství slíbilo přispět na obnovu malých a středních podniků, aby se udržela zaměstnanost.

Jedenáct obětí v Portugalsku

Dnes se počet lidských obětí živlu v Portugalsku zvýšil na jedenáct. 62letý muž se udusil dýmem a jedna žena uhořela. Asi 3400 hasičů nyní pracuje zejména v noci, kdy rtuť teploměru opustí hranici 40 stupňů, nad níž setrvává přes den. Podle průzkumu ústřední lesní správy shořelo v zemi už 54 tisíc hektarů lesa.

Hornatá oblast ve středu Portugalska je zahalená hustým dýmem a vodní bombardéry v ní nemohou zasáhnout.

Meteorologové: Nejde o důsledek oteplování

"Vlnu horka způsobuje příliv horkého vzduchu z jihovýchodu," uvedl Mario Almeina, mluvčí portugalských meteorologů. "Teploty jsou neobvyklé a nejvyšší za mnoho let, ale nemůžeme potvrdit, že jsou důsledkem klimatické změny," dodal.

Požáry zuří ale i ve Španělsku, kde čtyřicetistupňová horka trvají už víc než týden a na dehydrataci tam zemřelo třináct starších lidí. Oheň vítr přinesl z Portugalska a i když jej mají španělští hasiči už částečně pod kontrolou, zničil na 20 tisíc hektarů porostů. Kolem 800 lidí muselo být ještě dnes evakuováno.

430 ohnisek požárů se nedaří uhasit ani v Rusku, na Sibiři a Dálném východě, a to přesto, že na ně v minulých dnech spadl přívalový déšť.

Británie: absolutní teplotní rekord

Vedro zasáhlo také Británii, kde byl v Londýně naměřen teplotní rekord 37,2 stupně Celsia. Ostrovy zažily navíc nejteplejší červenec za poslední čtyři roky. Rekordní teploty kolem 40 stupňů zaznamenali na jihovýchodě Německa a evidují i úmrtí pěti lidí způsobené horkem.

V Braniborsku asi 60 kilometrů jižně od Berlína hoří už druhý den les. V Mnichově museli přerušit stavbu nového fotbalového stadionu, protože horkem začal praskat beton. Ve Francii v řadě oblastí úřady nařídily omezené čerpání vody, zejména k zalévání a řidiči musí zpomalit na 30 km /hod kvůli alarmující koncentraci přízemního ozónu. Jen vinaři jsou spokojeni, protože ročník 2003 bude vysoce kvalitní a zřejmě také drahý, množství urozených hroznů je totiž nižší.

Zemědělci z 54 departementů už požádali Státní fond pro zemědělské kalamity o zvláštní pomoc, protože kvůli suchu bude nízká úroda většiny zemědělských plodin.

Bezprecedentní sucha na Balkáně

Srbsko postihla největší sucha za sto let a Chorvatsko za padesát. V Srbsku nepršelo od května a sklizeň obilí byla letos nejnižší za posledních padesát let. V Chorvatsku je nejvíc postižena oblast kolem Dubrovníku a střed země. Ani chorvatské pobřeží navíc neušetřil oheň. Zejména na ostrovech zničil šest tisíc hektarů porostů.

Rumunsko už muselo kvůli neúrodě dovézt milión tun obilí a Německo odhaduje své zemědělské ztráty na miliardu eur (32 miliard Kč). Naproti tomu v Dánsku mají zemědělci ideální počasí: střídání deště a slunce s vysokými teplotami. Úroda mohla být sklizena dřív než v jiných letech a je kvalitnější.

V Kanadě, kde zuří požáry zejména v Britské Kolumbii na hranicích s USA, začal naneštěstí vát vítr o síle 30 km /hod. Oheň se hasičům nedaří zvládnout a nyní se navíc plameny ve větru pohybovaly kupředu v pětisetmetrových skocích. Meteorologové k tomu předpovídají, že západní Kanadu zasáhnou bouřky se silným větrem. "Bude to těžký boj a bude dlouhý, až přijdou bouřky, vypuknou nové požáry," obává se Kevin Matuga z požárního centra v Kamloops.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám