Hlavní obsah

V Evropě má vedro už na 30 obětí

CNN, DPA, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

EVROPA

Vlna veder, která se táhne od Ruska až na Iberský poloostrov, má už na svědomí tři desítky lidských životů. Španělsko, Německo, Francie a zejména Británie zaznamenaly teplotní rekordy. Horký vzduch s sebou nese další požáry a největší sucho za posledních padesát, někde i sto let.

Foto: OZC Zlaté jablko
Článek

Portugalsko se už chystá požádat Evropskou unii o finanční podporu na odškodnění lidí, které připravily o střechu nad hlavou rozsáhlé požáry zuřící v 15 z 18 portugalských krajů. Vláda už vyčlenila na kalamitu, ničivostí srovnatelnou s loňskými povodněmi ve střední Evropě, přes 100 miliónů eur (přes 3 miliardy Kč).

Rodiny a důchodci, které oheň připravil o všechno, dostanou od vlády podporu ve výši minimálního platu a mimořádnou pomoc na postavení nových domů. Ministerstvo hospodářství slíbilo přispět na obnovu malých a středních podniků, aby se udržela zaměstnanost.

Jedenáct obětí v Portugalsku

Dnes se počet lidských obětí živlu v Portugalsku zvýšil na jedenáct. 62letý muž se udusil dýmem a jedna žena uhořela. Asi 3400 hasičů nyní pracuje zejména v noci, kdy rtuť teploměru opustí hranici 40 stupňů, nad níž setrvává přes den. Podle průzkumu ústřední lesní správy shořelo v zemi už 54 tisíc hektarů lesa.

Hornatá oblast ve středu Portugalska je zahalená hustým dýmem a vodní bombardéry v ní nemohou zasáhnout.

Meteorologové: Nejde o důsledek oteplování

"Vlnu horka způsobuje příliv horkého vzduchu z jihovýchodu," uvedl Mario Almeina, mluvčí portugalských meteorologů. "Teploty jsou neobvyklé a nejvyšší za mnoho let, ale nemůžeme potvrdit, že jsou důsledkem klimatické změny," dodal.

Požáry zuří ale i ve Španělsku, kde čtyřicetistupňová horka trvají už víc než týden a na dehydrataci tam zemřelo třináct starších lidí. Oheň vítr přinesl z Portugalska a i když jej mají španělští hasiči už částečně pod kontrolou, zničil na 20 tisíc hektarů porostů. Kolem 800 lidí muselo být ještě dnes evakuováno.

430 ohnisek požárů se nedaří uhasit ani v Rusku, na Sibiři a Dálném východě, a to přesto, že na ně v minulých dnech spadl přívalový déšť.

Británie: absolutní teplotní rekord

Vedro zasáhlo také Británii, kde byl v Londýně naměřen teplotní rekord 37,2 stupně Celsia. Ostrovy zažily navíc nejteplejší červenec za poslední čtyři roky. Rekordní teploty kolem 40 stupňů zaznamenali na jihovýchodě Německa a evidují i úmrtí pěti lidí způsobené horkem.

V Braniborsku asi 60 kilometrů jižně od Berlína hoří už druhý den les. V Mnichově museli přerušit stavbu nového fotbalového stadionu, protože horkem začal praskat beton. Ve Francii v řadě oblastí úřady nařídily omezené čerpání vody, zejména k zalévání a řidiči musí zpomalit na 30 km /hod kvůli alarmující koncentraci přízemního ozónu. Jen vinaři jsou spokojeni, protože ročník 2003 bude vysoce kvalitní a zřejmě také drahý, množství urozených hroznů je totiž nižší.

Zemědělci z 54 departementů už požádali Státní fond pro zemědělské kalamity o zvláštní pomoc, protože kvůli suchu bude nízká úroda většiny zemědělských plodin.

Bezprecedentní sucha na Balkáně

Srbsko postihla největší sucha za sto let a Chorvatsko za padesát. V Srbsku nepršelo od května a sklizeň obilí byla letos nejnižší za posledních padesát let. V Chorvatsku je nejvíc postižena oblast kolem Dubrovníku a střed země. Ani chorvatské pobřeží navíc neušetřil oheň. Zejména na ostrovech zničil šest tisíc hektarů porostů.

Rumunsko už muselo kvůli neúrodě dovézt milión tun obilí a Německo odhaduje své zemědělské ztráty na miliardu eur (32 miliard Kč). Naproti tomu v Dánsku mají zemědělci ideální počasí: střídání deště a slunce s vysokými teplotami. Úroda mohla být sklizena dřív než v jiných letech a je kvalitnější.

V Kanadě, kde zuří požáry zejména v Britské Kolumbii na hranicích s USA, začal naneštěstí vát vítr o síle 30 km /hod. Oheň se hasičům nedaří zvládnout a nyní se navíc plameny ve větru pohybovaly kupředu v pětisetmetrových skocích. Meteorologové k tomu předpovídají, že západní Kanadu zasáhnou bouřky se silným větrem. "Bude to těžký boj a bude dlouhý, až přijdou bouřky, vypuknou nové požáry," obává se Kevin Matuga z požárního centra v Kamloops.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám