Hlavní obsah

V Etiopii zuří válka nositele ceny míru

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nobelovu cenu míru získal etiopský premiér Abiy Ahmed (44) loni za usmíření se sousední Eritreou. Uplynul sotva rok a laureát zahájil ofenzivu proti Tigraji, jedné z provincií vlastní země. Po dvou týdnech bojů se počet obětí počítá na nejméně stovky a množství uprchlíků na desítky tisíc.

Foto: Tiksa Negeri, Reuters

Etiopský premiér Abiy Ahmed

Článek

Ahmed soudí, že má vítězství na dosah ruky. „Finální rozhodující krok při prosazení práva se odehraje v následujících dnech,“ napsal na Facebooku. Terčem zahajované vládní ofenzivy má být Mekele, hlavní město Tigraje.

Tažení na metropoli potvrdil i vládní výbor pro nynější konflikt. „Zatímco ozbrojené síly postupují směrem k Mekele, junta demontovala čtyři mosty, které leží na všech cestách vedoucích k městu,“ oznámil ve středu v prohlášení. „Juntou“ je míněna vláda Tigrajské lidové osvobozenecké fronty (TPLF), která v této oblasti dominuje a v září vyhrála volby.

„Federální vláda to označuje za rozhodující operaci k odstranění vojenské junty a osvobození lidu Tigraje. Vůdce TPLF ale vyzval občany, aby se chopili zbraní. Signalizuje to hluboký konflikt,“ řekl analytik britského think-tanku Chatham House Ahmed Soliman a připomněl, že Tigrajci jsou zoceleni v boji a dobře vybaveni po bojích s Eritreou.

Nobelovou cenou míru byl letos oceněn Světový potravinový program

Evropa

Tigraj přitom nečelí jen vládní armádě. V pondělí obvinil šéf TPLF Debretsion Gebremichael z účasti v bojích i sousední Eritreu. Ta to sice popřela, podle zpravodaje BBC v regionu se ale bojuje i u hranic této země a zranění vojáci jsou odváženi do eritrejských nemocnic.

TPLF už v sobotu ostřelovala raketami dvě eritrejská letiště. Tvrdila, že je používá etiopské letectvo. Ještě předtím udeřili Tigrajci na dvě letiště v etiopském regionu Amhara, odkud startují vládní vojenská letadla.

Po útoku na eritrejská letiště varovala OSN, že kdyby konflikt překročil hranice Etiopie, mohl by se „zcela vymknout kontrole“ a postihnout celou oblast Afrického rohu, k němuž patří vedle Etiopie i Eritrea, Džibuti a rozvrácené Somálsko.

Turecko blahopřálo Ázerbájdžánu k vítězství ve válce, přitom chce dohlížet na mír

Evropa

To ale není jediné riziko, jež nastoluje nynější válka. William Davison, analytik Mezinárodní krizové skupiny pro Etiopii, připomněl, že i další regionální uskupení v zemi mohou jít ve stopách TPLF a postavit se proti Addis Abebě. Ostrý střet mezi federací a TPLF má podle něj „potenciál vyvolat další podobné kampaně a hnutí“. „I někteří nacionalističtí aktivisté z etnika Oromo jsou nyní více nakloněni věci TPLF než federální vládě,“ dodal Davison. Oromové tvoří 45 procent obyvatel Etiopie. Patří k nim i premiér Ahmed.

Břímě nesou civilisté

„Jednou z největších obav je, že konflikt v Tigraji se přelije i do dalších regionů,“ podtrhl také Matthias Späth, ředitel etiopské pobočky humanitární skupiny Welthungerhilfe.

Před boji v Tigraji už uprchlo do sousedního Súdánu více než 27 tisíc lidí. Oznámil to Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Panují obavy, že by tam mohlo přijít ještě dalších až 200 tisíc běženců. Úřady Tigraje tvrdí, že z domovů bylo vyhnáno již více než sto tisíc obyvatel. V provincii jsou navíc desetitisíce běženců, kteří v minulosti uprchli z Eritreje.

Už před vypuknutím bojů závisely statisíce obyvatel Tigraje na potravinové pomoci ze zahraničí. Panují obavy, že konflikt situaci ještě zhorší.

Minulý týden oznámila Amnesty International, že v Tigraji byly zabity „desítky a možná stovky“ civilistů. Nesdělila však, kdo stojí za jejich smrtí.

Výjimečná událost. Češi objevili dva nové druhy savců

Věda a školy

Ahmed zatím odmítá zahraniční výzvy k vyjednávání a zklidnění situace. Tvrdí, že k tomu nemůže dojít dříve, než bude odstraněna vláda „kliky“ TPLF a zničeny její zbraně.

Tigrajci, kteří tvoří asi pět procent obyvatel Etiopie, měli v minulosti značný vliv na politiku země. Jejich vliv se však zhroutil, když se v roce 2018 k moci dostal Ahmed a poté, co TPLF loni odmítla vstoupit do jeho Strany prosperity.

Reklama

Výběr článků

Načítám