Hlavní obsah

V Číně kvůli SARS zavřou školy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Peking plánuje na dva týdny uzavřít základní a střední školy, aby zabránil šíření syndromu akutního respiračního selhání SARS. V Číně mají až do 7. května školy prázdniny. Nebude-li do té doby zastaveno šíření SARS, zůstanou základní a střední školy uzavřeny další dva týdny.

Článek

Úřady plánují, že by výuka žáků a studentů mohla pokračovat prostřednictvím státní televize a internetu. Opatření by se podle agentury Nová Čína týkalo 1,4 miliónu studentů.

Čínské ministerstvo zdravotnictví v neděli uvedlo, že za posledních 24 hodin bylo zaznamenáno 181 nových případů onemocnění a devět úmrtí. Celkem tak v Číně na SARS už zemřelo 190 lidí. Čína je ze všech zemí na světě postižena SARS nejhůře. Z šesti tisíc nakažených jsou čtyři tisíce Číňané. Na SARS už zemřelo na celém světě na 450 lidí.

Situace v Číně je alarmující do té míry, že skupina britských zdravotnických dobrovolníků odtud stáhla personál.

Kvůli SARS se také v Číně neuskuteční plánované mistrovství světa ve fotbale žen. Přeloženo je do Spojených států amerických.

V Hongkongu se situace zlepšuje

Naopak se lepší situace v Hongkongu. Bylo tam hlášeno jen 8 nově nakažených, z nemocnic naopak propustili 19 lidí, kteří nemoc překonali. Počet vyléčených zde přesáhl 900.

Hongkong už začíná přemýšlet, jak zabrzdit hospodářské důsledky nemoci SARS. 1. května byla zahájena kampaň s názvem Milujeme Hongkong, která má obnovit zájem o atrakce města. Potrvá měsíc a od čtvrtka už přinesla první ovoce. I když návštěvníci i domácí nosí stále na ústech roušky, úzké uličky města se pomalu zaplňují auty s turisty a přístav Victoria je zas plný výletních parníků. "Je to trochu lepší. Doufám, že se sem turisté vrátí, jinak budu nezaměstnaný," říká s opatrným úsměvem turistický průvodce Nelson Lau.

Odborníci míří na Tchaj-wan

Čína kvůli SARS zmírnila i svůj nekompromisní postoj k Tchaj-wanu, jehož samostatnost neuznává. Považuje ho za svou vzbouřeneckou provincii. Přestože blokuje snahy Tchaj-wanu vstoupit do Světové zdravotnické organizace WHO, vyslovila souhlas s vysláním týmu WHO na Tchaj-wan, Když v pátek Tchaj-wan v oznámil, že na SARS tam zemřelo v pátek dalších pět lidí, čímž smrtelná bilance nemoci na ostrově stoupla na osm, stěžoval si, že WHO nereaguje na jeho žádosti o poskytnutí informací a pomoci v boji proti SARS. Počet nakažených na ostrově totiž v minulých dnech vzrostl na trojnásobek.

Reklama

Související témata:

Související články

Vědce znepokojuje recidiva SARS

Vědce znepokojila zpráva, že znovu onemocnělo nejméně deset lidí, kteří se z nemoci předtím vyléčili. Počet nových případů syndromu akutního respiračního...

Výběr článků

Načítám