Hlavní obsah

Útok v Kábulu, při kterém Američané zabili 10 civilistů, byl legální, rozhodl vyšetřovatel

Washington

Srpnový útok amerického bezpilotního letounu v Kábulu, při kterém zahynulo 10 afghánských civilistů, byl tragickou chybou, ale neporušil žádné zákony, uvedl po vyšetřování generální inspektor Pentagonu. Těsně před stažením z Afghánistánu zaútočila americká armáda na domnělého atentátníka Islámského státu (ISIS). Spletla si ho ovšem s pracovníkem humanitární organizace.

Foto: Profimedia.cz

Následky útoku v Kábulu proti možnému teroristovi

Článek

„Vyšetřování nezjistilo žádné porušení zákona, včetně válečného práva. Chyby při provádění (útoku), spolu s konfirmačním zkreslením a selháním v komunikaci, vedly k politováníhodným obětem z řad civilistů,” uvedl ve zprávě generálporučík Sami Said, který pracuje jako inspektor v americkém letectvu.

Při útoku zemřelo sedm dětí a tři dospělí, včetně muže, který dlouhodobě pracoval pro americkou humanitární organizaci, která pomáhala Afgháncům přímo na místě.

Američané si v Kábulu spletli auta. Neodpálili teroristy, ale civilisty včetně dětí, tvrdí NYT

Amerika

Americká armáda nabyla dojmu, že vozidlo, ve kterém se tento muž v průběhu 29. srpna přemisťoval po Kábulu, patří sebevražednému atentátníkovi z ISIS, je naplněno výbušninami a má namířeno na místní letiště, na kterém se zrovna nacházely desetitisíce Afghánců a stovky zahraničních vojáků, kteří koordinovali evakuaci ze země.

Omluva nám nestačí, zlobí se pozůstalí po civilistech zabitých při útoku USA v Kábulu

Zahraniční

„Byl to omyl,” řekl Said ve středu novinářům v Pentagonu. „Ale nešlo o kriminální jednání, náhodné jednání nebo nedbalost,” dodal.

Zda někdo ponese odpovědnost, není jasné

Vojáci, kteří v osudný den rozhodli o vykonání dronového útoku, si podle inspektora skutečně mysleli, že cílí na bezprostřední hrozbu. Ostatně jen tři dny předtím se na kábulském letišti jeden z islamistických radikálů odpálil.

Exploze v Kábulu si vyžádala přes 180 obětí. Odpálil se jen jeden člověk

Zahraniční

Informace od zpravodajských služeb poukazovaly na to, že nebezpečný islamista využívá bílou Toyotu Corolla. Armáda bohužel vystopovala a zlikvidovala tu nesprávnou.

Za chybu, která si vyžádala deset nevinných životů, podle Saida nemůže žádná jedna konkrétní osoba. Inspektor zároveň upozornil, že není na něm, aby vznesl návrhy na případná obvinění nebo suspendace.

Reklama

Výběr článků

Načítám