Hlavní obsah

Usáma bin Ládin pohrozil dalšími útoky

DUBAJ/WASHINGTON

Nejhledanější terorista světa Usáma bin Ládin pohrozil v pátek Spojeným státům dalšími útoky podobnými atentátům z 11. září 2001. Na videozáznamu, který večer odvysílala arabská televize al-Džazíra, se šéf teroristické sítě al-Kajdá také poprvé jasně k těmto útokům přihlásil.

Foto: František Jirásek

Zpěvačka Helena Vondráčková, vpravo její kapelník Charlie Blažek.

Článek

Stupeň protiteroristické pohotovosti ve Spojených státech nebude nicméně v tuto chvíli zvýšen. Uvedl to po odvysílání záznamu nejmenovaný představitel Bílého domu. Podle americké administrativy je nicméně záznam autentický a byl pořízen nedávno.

"Rozhodli jsme se zničit věže v Americe", řekl. "Jsme svobodný lid... a chceme znovu získat svobodu pro náš národ," řekl dále k atentátům proti budovám Světového obchodního střediska v New Yorku a proti Pentagonu.

Důvody pro opakování útoků podle bin Ládina existují

"Bůh ví, že jsme na útok na věže nemysleli. Ale když nám došla trpělivost a viděli jsme nespravedlivost a neoblomnost americko-izraelské aliance vůči lidem v Palestině a Libanonu, tak mě to napadlo," prohlásil šéf al-Kajdá. Uvedl, že ho myšlenka na útoky na americké mrakodrapy napadla v roce 1982, kdy izraelská letadla bombardovala věžáky v Libanonu.

"Přestože je to už více než tři roky po 11. září, (prezident George) Bush vás stále klame a skrývá před vámi pravdu, a proto stále existují důvody pro opakování toho, co se stalo," řekl bin Ládin, který byl na záznamu v tradičním bílém oblečení a turbanu. Svůj projev četl klidným hlasem z papírů. Pozadí tvořila hnědá látka.

Čtyři dny před prezidentskými volbami v USA bin Ládin vzkázal Američanům, že jejich "bezpečnost není v rukou (demokratického kandidáta Johna) Kerryho nebo Bushe nebo al-Kajdá".

"Vaše bezpečnost je ve vašich rukou," řekl, ale svým způsobem dal přednost Kerrymu. Podle bin Ládina je nejlepším způsobem, "jak se vyhnout dalšímu Manhattanu", přestat provokovat hněv Arabů. "Liberálové nepřehlížejí svou bezpečnost, na rozdíl od Bushe, který tvrdí, že nenávidíme svobodu," uvedl.

Pokud touto "bizarní" podporou chtěl ovlivnit americké volby, mohl by dosáhnout přesného opaku. Podle ní by Kerry, o němž Bush tvrdí, že je příliš měkký na teroristy, jen těžko mohl něco získat z bin Ládinovy chvály.

Prezident nezareagoval rychle, tvrdí Usáma

Podle bin Ládina Bushova administrativa připomíná "zkorumpované" arabské režimy.

"Jestliže Bush říká, že nenávidíme svobodu, zeptejte se ho, proč jsme nenapadli třeba Švédsko... Bojovali jsme s vámi, protože jsme svobodní... a chceme znovu získat svobodu pro náš národ. Jak vy oslabujete naši bezpečnost, tak my oslabujeme vaši," řekl dále bin Ládin.

Podle něj Bush na útoky před třemi lety reagoval jen pomalu. "Dohodli jsme se s Muhammadem Attou, že dokončí všechny operace do 20 minut, aby Bush a jeho vláda nemohli reagovat," prohlásil v souvislosti s šéfem skupiny teroristů, kteří útoky provedli.

"Nikdy nás nenapadlo, že by vrchní velitel nechal 50 000 občanů v těch dvou věžích, aby sami čelili těm hrůzám... protože si myslel, že je důležitější naslouchat dítěti, jak povídá o kozách, než se věnovat letadlům a jejich útoku proti věžím," uvedl bin Ládin. Narážel na první reakci Bushe, který se o útocích dozvěděl při návštěvě základní školy na Floridě a podle kritiků mu trvalo dlouho, než se rozhodl, co dělat dál.

"To nám dal třikrát více času, než jsme potřebovali, abychom operace dokončili," dodal bin Ládin.

Poslední videozáznam s ním byl zveřejněn loni 10. září. V dubnu pak arabské stanice vysílaly zvukový záznam přičítaný bin Ládinovi, který nabízí Evropanům tříměsíční příměří, pokud stáhnou své jednotky z muslimských zemí.

Bin Ládin Američany nezastraší

Americký prezident George Bush v reakci na videozáznam s bin Ládinovým prohlášením uvedl, že Američany tento terorista nezastraší.

Demokratický kandidát pro nadcházející prezidentské volby John Kerry v reakci na bin Ládinovy výroky přislíbil, že pokud bude zvolen, pak tohoto nejhledanějšího teroristu světa zlikviduje.

"Řeknu to naprosto jasně. Američané se nenechají zastrašit či ovlivnit žádným nepřítelem naší země," prohlásil Bush. Dodal, že si je "jistý, že senátor Kerry s tím souhlasí. Chci americkému lidu říct, že jsme ve válce s teroristy a jsem přesvědčen, že zvítězíme."

Reklama

Související články

Pákistánský prezident: bin Ládin žije

Pákistánský prezident Parvíz Mušaraf uvedl v New Yorku v noci z pátku na sobotu, že si je téměř jist, že Usáma bin Ládin žije. Popřel však, že by jeho...

Bin Ládin žije a je v Pákistánu

Slova pákistánského prezidenta Parvíze Mušarafa, který v pátek v New Yorku uvedl, že vše nasvědčuje tomu, že hlava al-Kajdá Usáma bin Ládin žije, podle...

Výběr článků

Načítám