Hlavní obsah

USA šokují další záběry sexuálního násilí z Abú Ghrajb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/BAGDÁD

Abú Ghrajb děsí politiky a armádu Spojených států. Na zveřejnění čekají stovky fotografií, videozáznamů, jež jsou prý horší než dosud publikované záběry. Obsahují totiž vedle fyzického a psychického násilí ze strany vojáků USA také hrubé sexuální praktiky. Napsal to v pátek list The Washington Post (WP). Ten zároveň některé snímky otiskl.

Foto: Anna Čelouchová

Cestovní likérová sada se skleněnými kalíšky a karafami.

Článek

Na jednom videozáznamu je pět nahých masturbujících vězňů s kápěmi na hlavách a další dva se krčí u jejich nohou. Vše pozorují americké vojačky.

Na jiném záběru vězeň připoutaný ke dveřím cely tluče hlavou o železnou desku, na níž zůstávají stopy krve a nakonec se muž zhroutí k nohám kameramana.

Jiný snímek ukazuje Iráčana v oranžovém stejnokroji, jak se ve strachu krčí před vrčícím psem, píše list. Američtí vojáci ho údajně nutili štěkat jako zmíněné zvíře.

Podzimní záběry

Fotografie a videozáznamy pořízené loni na podzim byly předloženy americkým vyšetřovatelům v lednu.

"Vězni s kápěmi na hlavách jsou připoutáni k mřížím na chodbě. Další muž v poutech je přinucen simulovat s banánem anální sex. Dva nazí muži jsou k sobě připoutáni. Nahý vězeň visí hlavou dolů z palandy," popisuje The Washington Post jiné fotografie.

Podle něj se také američtí vojáci navzájem natáčeli při dobrovolném sexu. Dokumentovali ale také prý znásilnění nezletilého chlapce armádním tlumočníkem.

WP dále udává, že Iráčané museli jíst vepřové a pít alkohol. Nutili je k tomu američtí dozorci, ač věděli o tom, že je to v přísném rozporu s islámem.

Další propouštění

Z irácké věznice Abú Ghrajb dnes vyjelo 13 autobusů s dalšími propuštěnými vězni. I několik hodin čekaly před věznicí stovky příbuzných zadržených a první autobusy přivítaly nadšeným voláním.

Koalice oznámila, že dnes propustí 472 lidí. V Abú Ghrajbu je necelých 3000 vězňů, ale nový velitel koaličních věznic v Iráku Geoffrey Miller chce jejich počet zredukovat na polovinu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám