Hlavní obsah

USA: Nord Stream 2 se otevírat nebude, pokud Rusko napadne Ukrajinu

Ruský plynovod Nord Stream 2, který zdvojnásobí kapacitu vývozu ruského plynu po dně Baltského moře do Evropy, se v případě invaze ruských vojsk na Ukrajinu otevírat nebude. V rozhovoru se stanicí NPR to řekl mluvčí amerického ministerstva zahraničí Ned Price. Neupřesnil, zda Německo s takovou variantou souhlasí.

Foto: Profimedia.cz

Rusko u hranic s Ukrajinou shromažďuje síly

Článek

„Chci to říct úplně jasně: pokud Rusko jakýmkoli způsobem napadne Ukrajinu, Nord Stream 2 se nespustí,” řekl Price.

„Nebudu zacházet do podrobností. Budeme spolupracovat s Německem, abychom zajistili, že se nespustí,” dodal mluvčí americké diplomacie.

Price neupřesnil, zda s takovým scénářem německá vláda souhlasí.

Vzhledem k tomu, že plyn zatím plynovodem neproudí, má Západ podle Američanů při vyjednávání navrch.

Stojíme za Ukrajinou, v případě nutnosti podpoříme sankce vůči Rusku, slíbila vláda

Domácí

Spojené státy spolu s evropskými mocnostmi dávají najevo, že Rusko zaplatí vysokou cenu, pokud se rozhodne pro vojenskou ofenzívu na Ukrajinu.

Otázka nyní je, co tou „cenou” bude⁠ a zda se případné sankce budou nějakým způsobem týkat právě plynovodu Nord Stream 2.

Německo je za laxní reakci kritizováno

Některé západní státy se obávají, že si Německo nebude kvůli plynovodu chtít Moskvu rozhněvat. Neochota přidat se k ostatním a k dodávání zbraní Ukrajině byly některými spojenci kritizovány.

Jak potrestat Rusko? Západ zvažuje odpojení od SWIFT nebo stopku pro Nord Stream 2

Ekonomika

Bývalá vláda pod vedením Angely Merkelové opakovaně ujišťovala, že je plynovod pouze komerčním projektem. Současný kancléř Olaf Scholz v rétorice pokračuje, Nord Stream 2 označil za „projekt soukromého sektoru”.

Naopak ministryně zahraničí Annalena Baerbocková ze strany Zelených je známou odpůrkyní projektu.

Přitvrzení pozice vůči Rusku naznačila ve středu německá velvyslankyně ve Washingtonu Emily Haberová. Pokud by Rusko zneužilo energii jako prostředek ve válce, je Německo připraveno reagovat.

Američané předali odpověď na ruské podmínky kvůli Ukrajině. Postoj k NATO se nezmění, slíbil Blinken

Evropa

„Olaf Scholz a Annalena Baerbocková jasně řekli: Nic není vyloučeno, včetně plynovodu Nord Stream 2,” napsala na Twitteru Haberová.

Reklama

Výběr článků

Načítám