Hlavní obsah

Unesená kolumbijská senátorka odmítá být vyměněna za rebely

Novinky, Alexandr Petrželka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

"Za mou smrt již vrahům zaplatili," oznámila před svým předloňským únosem Ingrid Betancourtová (42), kolumbijská senátorka a bojovnice proti korupci. Minulý týden promluvila - po roce děsivého ticha - z tábora levičácké gerily FARC na videonahrávce, kterou povstalci poslali médiím.

Článek

"Říkám jasně ne, ne! Nevyměňujte zajaté povstalce za nás, unesené civilisty," vzkázala unesená senátorka vládě prezidenta Álvara Uribeho. "Civilisty musejí povstalci propustit sami, jednostranně, vyměňovat lze jen unesené vládní vojáky za zajaté bojovníky geril," soudí Betancourtová.

Její slova mají váhu nejen proto, že je známá ve světě, ale proto, že ji Kolumbijci respektují jako statečnou a nepodplatitelnou zastánkyni obyčejných lidí - přede dvěma roky měla její strana Oxígeno (kyslík) velkou šanci dostat ji ve volbách na prezidentský post. Už rok a půl je jedním z asi 850 civilistů držených gerilou FARC.

Prezident slíbil rebelům beztrestnost

Současný prezident totiž chce ukončit dlouholetou vnitřní válku "za každou cenu", jak napsal nedávno časopis The Economist. Krajně pravicovým "paramilitares" slíbil výměnou za spolupráci v boji proti drogám naprostou beztrestnost a jednání jsou údajně již prakticky u konce.

S gerilami FARC (15 tisíc ozbrojenců), ELN (až 7 tisíc) a několika dalšími už jednat odmítá s tím, že musí předtím zastavit ozbrojené akce a únosy. FARC se proto chystá na brazilské půdě sejít se zástupci OSN a své návrhy na smír v Kolumbii předložit jim. Tomu už před deseti dny kontroval prezident Uribe překvapivě otevřenou žádostí, aby se do boje s kolumbijskými teroristy zapojil i Ekvádor. "Maňana dostanete i svou odměnu," sliboval v ekvádorské metropoli Quitu.

Armáda má povstalce potřít

Betancourtová přes odpor příbuzných dalších obětí únosu trvá na tom, že povstalcům ustupovat nelze a staví se tak za názor ministryně obrany Marthy Lucíe Ramírezové. "Armáda vstoupí do všech oblastí, dosud ovládaných gerilami" a "atomizuje řady povstalců," ujistila ministryně v neděli.

K vojenské osvobozovací akci se však přímo nevyslovila. Je to jen pár měsíců, co podobný pokus skončil smrtí 10 unesených, což se odráží i v odlišných názorech rodiny Betancourtových a blízkých jiných obětí únosové praxe geril.

Prezident přesouvá hlavní město

Uribe zase demonstruje své odhodlání potřít gerilu dočasným přesouváním hlavního města do někdejších území povstalců. V těchto dnech tak jeho vláda úřaduje v Cúcutě na severu, před měsícem to byla východní provincie Araúca.

Anketa

Souhlasíte se senátorkou, že by kolumbijská vláda měla zajaté povstalce vyměňovat jen za své vojáky, a ne za unesené civilisty?
ano, civilisty musejí rebelové sami propustit
56,4 %
ne, protože jinak se civilisté na svobodu nikdy nedostanou
43,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 55 čtenářů.

Reklama

Související články

Střelba kolumbijského prezidenta nezastrašila

Pověst tvrdého a nebojácného muže osvědčil doslova před hlavněmi útočníků kolumbijský prezident Alvaro Uribe, když na vrtulník, jímž letěl na slavnost...

Výběr článků

Načítám