Hlavní obsah

Letadla USA se vrátí do Kolumbie zničit plantáže koky

Novinky, Alexandr Petrželka, CNN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BOGOTÁ

Americké vojenské letectvo obnovuje po dvouleté přestávce hlídkové lety nad Kolumbií. Smyslem opatření, které v Bogotě v úterý oznámil americký ministr obrany Donald Rumsfeld po schůzce s kolumbijským prezidentem Alvarem Uribem, je snížit produkci kokainu a jeho vývozu do světa, zejména USA.

Foto: Michal Mucha

Tři nejrychlejší grácie - zleva Eliška Novotná, Iveta Nováková, Aneta Lokajová

Článek

"Vyslání dalších uniformovaných vojáků (USA) nevidím jako nutnost," odmítl Rumsfeld spekulace o posílení 400členné americké skupiny vojenských poradců, která v této latinskoamerické zemi působí. Neupřesnil ani to, zda budou americká letadla pouze získávat údaje nebo přímo ničit koková pole a ilegální výrobny koky.

V zájmu účinnějšího boje proti drogám by se USA ale měly s kolumbijskými úřady dělit také o satelitní špionážní informace, uvedla v této souvislosti ministryně obrany Martha Lucía Ramirezová.

Z Kolumbie ročně plyne 800 tun heroinu

Kolumbie, která je třetím největším příjemcem americké vojenské pomoci na světě, dostala během posledních čtyř let od Washingtonu 3 miliardy dolarů (asi bilión korun v tehdejších cenách) na realizaci protidrogového a sociálního projektu Plan Colombia. Byly určeny původně jen na likvidaci drogového průmyslu a rozvoj alternativního zemědělství, už druhým rokem jsou však USA rovněž přímo angažovány v boji proti levičáckým gerilám, jež z drog profitují. Objem každoročně propašovaného kokainu se odhaduje na 800 tun, heroinu na 10 tun.

Rumsfeldovu návštěvu v metropoli zabezpečovalo na 13 tisíc kolumbijských policistů. Země totiž podle Světového střediska výzkumu trhů WMRC drží světové prvenství v počtu únosů a teroristických činů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám