Hlavní obsah

Ukrajinský prezident světu ukazuje, jak se chová lídr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Sluha národa –⁠ tak se jmenoval seriál, ve kterém tehdy ještě herec Volodymyr Zelenskyj ztvárnil učitele, který se shodou náhod stane prezidentem Ukrajiny. Ve čtvrtek ráno, těsně před zahájením ruské invaze, promluvil jako hlava státu k 44 milionům spoluobčanů, které ujišťoval, že je nezradí a z boje neuteče. Zůstanu v hlavním městě, zůstanu se svým lidem, vzkázal.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj

Článek

V sobotu ráno Zelenskyj zveřejnil na svém Twitteru video, kdy vyvrací informace, že vyzval armádu, aby se vzdala. „Objevilo se lživé video, že vyzývám naši armádu, aby se vzdala. Jsem tady, nevzdáme se. Je to naše vlast, naše země, naše děti a budeme je bránit. Sláva Ukrajině,“ řekl Zelenskyj.

Не вірте фейкам. pic.twitter.com/wiLqmCuz1p

Před třemi lety vystoupil Zelenskyj z televizní role s cílem dobýt prezidentský úřad ve skutečném světě. S moderní kampaní, obrovským táborem fanoušků v zádech a cílem rozprášit ukrajinský establišment prolezlý korupcí, se mu to podařilo. Volby vyhrál s 73procentní podporou.

V již zmíněném čtvrtečním projevu se kromě svého lidu obrátil také Rusům, které nazval „sousedy“ a „rodinou“.

Na Kyjev dopadají rakety, město zatím odolává

Válka na Ukrajině

„Naslouchejte hlasu rozumu. Ukrajinský lid chce mír,“ pronesl v ruštině. Jeho apel nebyl vyslyšen.

Zelenskyj: Jsem tu!

Je otázkou, jak dlouho se ukrajinská armáda zvládne bránit nesrovnatelně větším ruským silám, přesto Zelenskyj nepřestává nabádat obyvatele k odporu a ujišťuje, že sám zůstane v hlavním městě do poslední chvíle. Podle informací ukrajinských tajných služeb je pro Rusko „cílem číslo 1“.

Zelenskyj se vysmál Rusům, že utekl ze země. Prezident je tu!

Zahraniční

V pátek večer v jedné z ulic Kyjeva nahrál video s klíčovými ministry tamní vlády, aby se postavil ruské propagandě, která tvrdí, že přední ukrajinští muži už v zemi nejsou.

„Jeden ministr je tu, druhý ministr je tu, prezident je tu, všichni jsme tu, nikam jsme nezmizeli,“ poslal Zelenskyj Rusům zdravici.

Ruský prezident Vladimir Putin označuje ukrajinskou vládu jako „neonacisty“, v čemž mu nebrání ani fakt, že prezident Zelenskyj se hlásí ke svému židovskému původu a jeho předkové zahynuli při holokaustu.

Boj si nevybral, ale armáda za ním stojí

Nejen laická veřejnost ze zahraničí, která ukrajinského prezidenta dosud tolik nesledovala, ale i někteří odborníci v posledních hodinách ruské invaze neskrývají údiv nad tím, jak Zelenskyj zvládl přerod z komediálního herce do pozice národního lídra.

Někteří uživatelé sociálních sítích podotýkají, že možná svoji roli v aktuální krizi zvládá lépe než řada politických matadorů stojících v čele světových mocností. Ti podle Zelenského nedělají dost, aby Ukrajině pomohli.

Zelenskyj Evropě: Máte dost síly válku zastavit, na co čekáte?

Zahraniční

„On si boj nevybral, není to prezident pro válečné období. Ale od včerejška, kdy z informací jeho zpravodajských služeb vyplynulo, jakou podobu bude útok mít, jedná přesně tak, jak by prezident ve válečném režimu jednat měl,“ uvedla ukrajinská analytička Marija Zolkinová.

Foto: Profimedia.cz

Zelenskyj jako ikonický francouzský císař v ruské komedii Rževskij vs. Napoleon

Zatím se zdá, že Ukrajinci za svým prezidentem stojí, byť zaznívá kritika, že zlehčováním varování Západu, že se blíží invaze, možná ztratil cenný čas na přípravu obrany.

Ukrajina s Ruskem jedná o setkání prezidentů

Zahraniční

„Ukrajinci se sjednocují, máme jednoho prezidenta,“ řekla deníku New York Times Darija Kaleniuková, šéfka ukrajinského Akčního centra proti korupci (ANTAC), vlivného výzkumného institutu. V zemi, která byla vždy politicky fragmentovaná, už takový výrok něco znamená.

„Je vrchním velitelem ozbrojených sil a ukrajinská armáda se řídí jeho pokyny. Teď ho podporujeme, vede zemi ve válce, nehledě na výtky, že by to šlo zvládnout lépe. Jeho role je nyní kriticky důležitá,“ dodala Kaleniuková.

Reklama

Výběr článků

Načítám