Hlavní obsah

Úder proti Bidenovi přichází z Kyjeva

Právo, mcm

Ukrajinský poslanec Andrej Děrkač zveřejnil v úterý záznamy údajných telefonních rozhovorů mezi ukrajinským exprezidentem Petrem Porošenkem, bývalým viceprezidentem USA Joe Bidenem a Obamovým exministrem zahraničí Johnem Kerrym. Na záznamech, jejichž pravost nebyla zatím potvrzena, zaznívají hlasy podobné hlasům těchto tří politiků.

Foto: Matt Rourke, ČTK/AP

Bývalý americký viceprezident Joe Biden

Článek

Jeden z rozhovorů se týká plynařské firmy Burisma, v jejímž vedení ve své době působil Bidenův syn. Kvůli firmě už jeden skandál vypukl: loni byl šéf Bílého domu Donald Trump obviněn, že vyvíjel nátlak na prezidenta Ukrajiny Vladimira Zelenského, aby poskytl USA kompromitující materiály o Bidenově synovi a jeho roli v Burismě.

Zdroje tvrdí, že záznamy pořídil sám Porošenko

Hlas připomínající Kerryho se podle ruského listu Kommersant snaží v záznamu Porošenka přesvědčit, aby odvolal z funkce generálního prokurátora Viktora Šokina, který se zabýval případem Burisma.

Jako důvod hlas uvádí, že Šokin „blokuje proces očisty“ prokuratury. Záznam není zcela jasný, podle Děrkače se však do diskuse zapojuje i hlas spojovaný s Bidenem, který slibuje, že až pak podepíše kreditní záruky na miliardu dolarů pro Ukrajinu. Hlas připsaný Porošenkovi odpovídá, že se již se Šokinem setkal a že žádal jeho o rezignaci.

Průzkumy favorizují Bidena, šéf Bílého domu jim nevěří

Amerika

Další záznam, datovaný k 22. březnu 2016, zachycuje diskusi o odvolání tehdejšího premiéra a o jmenování nového generálního prokurátora. „Pokud u vás bude nová vláda a nový generální prokurátor, budu připraven veřejně podepsat závazky na miliardu dolarů,“ říká přitom hlas připisovaný Bidenovi.

Hlas údajného Porošenka říká, že je to „mimořádně silná motivace“, a podle Děrkače dodává, že Kyjev je ochoten přijmout amerického prokurátora v roli „rádce a pomocníka“. Takový člověk se později objevil, byl jím bývalý asistent amerického generálního prokurátora Bogdan Vytvytsky.

Prý jen „ruská provokace“

Podle Děrkače jsou záznamy dostatečným důvodem pro obvinění Porošenka z velezrady. Dodal, že zdrojům, jež mu záznamy poskytly, důvěřuje. Tyto zdroje tvrdí, že je pořídil sám Porošenko. „Předali jsme všechny mnohahodinové záznamy spolu s prohlášením o velezradě a o faktech mezinárodní korupce úřadu generálního prokurátora,“ řekl Děrkač.

To se nestalo, řekl Biden k nařčení, že ve sklepě osahával kolegyni

Amerika

Podle listu Ukrajinskaja pravda přijala prokuratura věc k vyšetření. V parlamentu zazněly výzvy ke zřízení vyšetřovacího výboru k této aféře. Pro vyšetření celé věci se vyslovil i Zelenskij.

„Myslím, že (Porošenko a jeho spojenci – pozn. red.) řídili tuto zemi takovým způsobem, že mají před sebou mnoho dobrodružství a rozsudků,“ řekl podle listu The Daily Telegraph Zelenskij.

„Je to jen ruská provokace, která nemá nic společného s realitou,“ odbyla celou aféru podle webu gordonua.com Porošenkova strana Evropská solidarita.

Pokud nebude dokázáno, že záznamy jsou falešné, může aféra zasáhnout do amerických prezidentských voleb, kde bude Biden hlavním soupeřem Donalda Trumpa.

Reklama

Výběr článků

Načítám