Hlavní obsah

Učitel na nejprestižnější britské střední škole je obviněn ze sexuálního obtěžování chlapců

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z celkem devíti případů sexuálního obtěžování je obviněn devětačtyřicetiletý Matthew Mowbray. Učitel na Eton College, internátní chlapecké předuniverzitní škole, která je považována za jednu z nejelitnějších, měl v noci navštěvovat chlapce a dotýkat se jich pro vlastní sexuální uspokojení. Mowbray vinu odmítá.

Foto: Profimedia.cz

Matthew Mowbray míří na jednání k soudu.

Článek

Soud s učitelem prestižní školy začal tento týden. Obžaloba ho viní, že se v uplynulých několika letech měl dopustit devíti trestných činů vůči čtyřem chlapcům a jedné dívce.

Hlavním bodem obžaloby je Mowbaryovo údajné obtěžování chlapců v jejich ubikacích. Podle žalobců je Mowbray „částečně oblečené chlapce“ navštěvoval v noci, sedal si k nim na postel a nevhodně se jich dotýkal pro „vlastní sexuální uspokojení“.

Kodaňský primátor se přiznal k obtěžování žen a odstoupil

Evropa

Obžaloba tvrdí, že učitel s chlapci zapředl konverzaci o studijních záležitostech a následně se dotýkal jejich rukou či stehen. V této činnosti neustával, ani když ho kolegové upozornili, že jsou jeho noční návštěvy vysoce nevhodné a mohou pro něj znamenat vážné důsledky.

„Pokud byl připraven nést takové riziko, tak očividné ohrožení jeho vlastní kariéry, a pokračoval v tom i přes explicitní radu kolegů, že by s tím měl přestat, musíme si klást otázku, co ho k tomu vedlo,“ uvedl dle BBC státní zástupce John Price.

Učitel se k přiznal k voyerismu a fotkám nahých dětí

Mowbray u soudu popřel, že by se chlapců jakkoliv dotýkal. Přiznal se však k obvinění z voyeurismu, když si chlapce natáčel, jak se převlékají. Rovněž se přiznal k tomu, že měl v počítači fotky nahých nezletilých dětí, přičemž u některých z nich upravil a nahradil obličeje na fotkách fotografiemi svých studentů.

Učitel tance zneužíval holčičky, šestiletou si chtěl vzít: Soud potvrdil 9 let vězení

Krimi

„Ti se sklony k pohlavnímu zneužívání dětí nemusí často rozlišovat mezi chlapci a dívkami,“ uvedl dále žalobce k dalšímu obvinění, podle kterého se měl Mowbray nevhodně dotýkat jedné dívky. „Většina těch, co si na chování stěžovali, jsou sice chlapci, to však spíše naznačuje, že díky svému zaměstnání měl pan Mowbray téměř neomezený přístup právě k chlapcům a neměl tolik příležitostí přijít do styku s mladými dívkami,“ dodal Price.

Krátce po zatčení byl ze školy propuštěn. Zda bude potrestán vězením, rozhodne v následujících dnech soud. Líčení bude pokračovat výpověďmi svědků.

Jedna z nejelitnějších škol v Británii

Eton College je považována za jednu z nejelitnějších škol ve Velké Británii. Tato chlapecká internátní škola, kterou navštěvují žáci ve věku od 13 do 18 let, byla založena roku 1497. Chodilo na ni celkem dvacet britských premiérů včetně Borise Johnsona, navštěvovali ji rovněž princové William a Harry.

Roční školné na této škole vyjde na 42 tisíc liber (1, 2 milionů korun) a je vyšší než u řady prestižních vysokých škol. I tak je Eton College až šestou nejdražší internátní školou v Británii. Ze 1300 set žáků, kteří na škole studují, jich zhruba tři stovky čerpají různé formy stipendií.

Reklama

Výběr článků

Načítám