Hlavní obsah

Turecko zasáhlo lehké zemětřesení

Novinky, Jan Horák, DPA
ANKARA

Zemětřesení o síle 6,5 stupně na Richterově škále zasáhlo v pondělí ráno východní Turecko. Nejvíce postihlo řídce osídlenou provincii Tunceli. Řada domů spadla a desítky dalších byly poškozeny. Podle rozhlasu zahynula v troskách svého domu jedna žena a několik lidí bylo zraněno, když v panice skákali ven z oken.

Foto: Antonín Šácha

Diváci na RZ.

Článek

Epicentrum zemětřesení bylo u okresního města Pülümür. Zde v roce 1967 při slabším zemětřesení, jež mělo sílu 6,2 stupně Richterovy škály, zahynulo téměř sto osob.

Lidé se bojí vrátit domů

Turecký červený půlměsíc dal ihned k dispozici stany, přikrývky a přenosná kamínka. "Přestože je velmi chladno, lidé se nevracejí do svých domovů," prohlásil pro agenturu Anadolu starosta města Pülümür Mesut Coskun. Dodal, že jsou naléhavě potřeba další stany. Otřesy pocítili lidé také v dalších městech oblasti. V Erzincanu se tři lidé zranili při skoku z okna a byla poškozena budova místního soudu.

Zemětřesení jsou v Turecku častá

Do zemětřesením ohrožené oblasti patří území prakticky celého Turecka. Například v Erzincanu zahynulo v roce 1939 při zemětřesení o síle 7,9 stupně Richterovy škály téměř 33 tisíc lidí. V srpnu a listopadu 1999 zemřelo při zemětřesení na jihozápadě Turecka na 18 tisíc osob.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám